Parlamentsledamoten var en av de internationella gästerna när socialdemokraterna hölls sitt årliga ekonomiska seminarium i Visby.

Ségolène Royal berättade om att hon läst och lärt av erfarenheterna av privatiseringarna i Sverige, främst inom hälso- och transportsektorn.

Någon diskussion om privatiseringar och den offentlig välfärdssektor blev det dock inte. Seminariet handlade om arbetarrörelsens svar på en allt mer globaliserad ekonomi och inleddes av finansminister Per Nuder.

Hans budskap var att det fanns stora politiska marginaler trots globaliseringen, om man bara förde en socialdemokratisk politik.

– Med ett stark socialt skyddsnät vid förändringar är det lättare att omfamna globaliseringen, sa han. Överenskommelser om det mellan staten, näringslivet och fackföreningsrörelsen är en nyckelfråga för framgång i mer globaliserad värld.

De andra två punkterna för honom var utbildning och arbetsmarknadspolitik som skapar möjlighet för arbetslösa att komma tillbaka till nya jobb.

Stefan Löfven, ordförande för IF Metall, tryckte på behovet av att fackföreningsrörelsen sluter överenskommelser med de stora internationella koncernerna. Som ett gott exempel nämnde han SKF som lovat att följa ILOs regler över hela världen.

Den amerikanska biljätten GM tog han fram som ett varnande exempel. Billjätten pressar fram försämringar för anställda när man skär ner. Bilarbetare i olika länder ställs mot varandra när jobben hotas. Att satsa på alternativ miljöteknologi till oljan fördes också fram av flera talare som en framgångsväg.

Ségolène Royal kopplade ihop det med internationell solidaritet och slog ett slag för utvecklingen av solenergin, speciellt i de fattiga länderna.

– I dag måste kvinnor i exempelvis Afrika varje dag hugga ner träd bara för att koka sin mat. Istället skulle de alla kunna använda solenergin. Solen är gratis!