Antal nya sjukfall över 90 dagar i Sverige minskade mellan 2002 och 2004 visar statistiken från AFA Försäkringar, som ägs av LO-facken och Svenskt Näringsliv. Men om det beror på förbättrad hälsa eller attitydförändringar bland läkare och försäkringskassor är oklart.
Inom kvinnodominerade yrkesområden syns dock inte samma minskning.

I alla åldrar har långtidssjukskriva kvinnor i hög grad mentala diagnoser. Andelen med mental diagnos ökade mycket kraftigt fram till 2002 och ligger nu kvar på över 30 procent. Andelen som är sjukskrivna på grund av skelettets och rörelseorganens sjukdomar minskade samtidigt till runt 40 procent.

– För att minska ohälsan i dessa yrkesgrupper krävs kraftiga satsningar på bättre ergonomi, friskvårdsinsatser och kompetensutveckling i arbetsmiljöfrågor, säger enhetschef Michel Normark på AFA Försäkringar.

Varför tar ni inte upp frågan om underbemannade arbetsplatser?

– Det är en känslig fråga, svarar Michel Normark. Och vi vet inte om det är en orsak.

Statistiken visar att bland kommunals medlemmar är risken störst för brandmän att råka ut för en arbetsplatsolycka som leder till mer än 30 dagars sjukskrivning och/eller invaliditet. En på 100 gör det varje år.

Fall utomhus är den vanligaste orsaken följt av hot och våld. Den senare orsaken har dock minskat, som andel, under senare år.

Ombudsman Hans Björkman på Kommunal säger att hotet och våldet nu drabbar bussförare när andra delar av samhället ökat sitt skydd och säkerhet.

Kommunal är också kritisk mot att belastningsskador i Sverige ännu inte erkänns som arbetsskador som de borde enligt internationella ILO-konventionen.

Många kvinnors skador inom barnomsorgen och äldreomsorgen kommer därmed inte med i statistiken.