Den aktuella delen av utredningen har fokus på arbetsmarknad och arbetsliv.

Vad är diskriminering?

– Diskriminering har olika orsaker, men det har att göra med etnicitet, tro, utseende. När personer med dessa egenskaper – eller som föreställs ha dessa egenskaper – särbehandlas på ett negativt sätt i förhållande till majoritetssamhället.

Hur ser diskrimineringen ut på arbetsmarknaden?

– Den är ganska utbredd. Och finns inte bara när man söker arbete utan också i arbetslivet när man har fått arbete. Personer med invandrarbakgrund har generellt lägre löner, sämre hälsa och är segregerade till särskilda branscher som taxinäringen, städ och restaurangbranschen.

– Möjligheten att göra karriär i arbetslivet är mindre och chansen att byta jobb mer begränsad.

Vad behöver göras för att det ska bli en förändring?

– Trots att det finns en lag som säger att alla jobb ska annonseras ut sker det bara för 30 procent av jobben. 70 procent tillsätts genom nätverk.

– Facken måste bli bättre på att vara med från det att jobben ska annonseras till det att det tillsätts. Sedan måste lagarna skärpas så kontrollen av om diskriminering förekommer kan underlättas. Plus att kompetens som kommer in i landet måste tas tillvara på ett annat sätt än idag, genom olika kompletteringskurser.

Vem eller vilka har ansvar för att det ska ske en förändring?

– Alla har ansvar, från arbetsgivarna till arbetstagarna på arbetsplatserna. Men ytterst är det naturligtvis en politisk fråga. Finns det en politisk vilja till förändring ger den eko.

Ser du en sådan vilja idag?

– Både ja och nej. Den fanns med Mona Sahlin, men den har bleknat med vår nuvarande integrationsminister (Jens Orback).

Skulle det bli en förändring med en borgerlig regering?

– Jag tror att det skulle bli en tillbakagång. De tar inte integration och diskriminering på allvar. Så en borgerlig regering är inte att föredra, utifrån utspel de haft och den historia de har.

Du är för positiv särbehandling på arbetsmarknaden utifrån etnisk tillhörighet…

– Nej! Inte utifrån etnisk tillhörighet. Jag vill ha positiv särbehandling utifrån klass, etnicitet och kön. Det ska gälla både svenskar och invandrare. Grupper som är fattiga, utanför och marginaliserade.

– Det kan vara ensamma mammor, långtidsarbetslösa – deras bakgrund ska inte vara avgörande.