Ny lag 2007 — tusentals scheman ses över
Från och med årsskiftet gäller nya EU-regler om arbetstid i Sverige. Det påverkar personalens scheman. Men hur de påverkas vet ingen med säkerhet.
Med bara 7-8 månader kvar till det nya regelverket är fortfarande mycket oklart.
— Det är ännu inte bestämt på vilket sätt det går att göra eventuella avvikelser från reglerna, säger Annica Jansson, ombudsman vid Kommunals enhet för arbetsrätt och kollektivavtal.
Men att det blir vissa schemaförändringar är oundvikligt. Runt om i landet håller arbetsgivarna på att se över scheman.
Från och med den 1 januari 2007 ingår EU:s arbetstidsregler i den svenska arbetstidslagen. Nya begränsningar för nattarbete och veckoarbetstid införs. Begreppet jourtid försvinner och viloperioderna regleras tydligare.
Att jourtid ska räknas som arbetstid innebär inte med automatik att anställda som i dag har mycket jour på sitt schema plötsligt får en högre lön.
— Det finns inget i regelverket som säger det, säger Jan Svensson, förhandlare vid Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.
Den största nyheten är kravet på dygnsvila på 11 timmar. Trots detta krav är arbetspass på upp till 26 timmar fortfarande möjliga. (Se rutan ”Långa arbetspass fortfarande möjliga”.)
Reglerna för dygnsvila kan ställa till det på olika sätt. Det kan till exempel bli problem när någon som jobbat dagtid ska hoppa in extra på kvällen och sen har ett tidigt morgonpass på schemat. Då är dygnsvilan i farozonen.
Delade turer kan försvinna. I stället kan det bli fler helger.
Ytterligare en konsekvens av regelverket, enligt Jan Svensson vid SKL, är att olika arbetstidsmodeller med önsketid och liknande i vissa fall måste göras om.
— Anställdas möjligheter att förlägga sin arbetstid utifrån eget önskemål minskar, säger han.
Kommunal hävdar att det behöver göras förändringar i det centrala avtalet. Arbetsgivarna ser annorlunda på saken.
— Vi tycker att man i första hand ska titta på organisatoriska förändringar, säger Jan Svensson.
De flesta tycks vara överens om att behovet av förändringar blir större på mindre arbetsplatser. Både Kommunal och SKL flaggar för att det kan behövas personalförstärkningar.