Stridsåtgärderna mot Hässelby-Vällingbys öppna hemtjänst startade i början av maj när syndikalisterna inledde en nyanställnings- och övertidsblockad.

På måndagen tog de i en första våg ut ett tiotal medlemmar med fast anställning i strejk.

– Det finns många problem med arbetsledningen, men just nu handlar det om att tre av våra medlemmar som arbetat i två år och 11 månader inte fått förlängt vikariat, som skulle ha gett dem förtur till fast tjänst. Vi strejkar för att de ska få fasta tjänster, säger Ruben Tastas-Duque, syndikalisternas talesman i Västerort LS.

Han ser inte några problem med att arbetsgivaren tar in Kommunals timanställda medlemmar på de arbetspass som de strejkande skulle ha arbetat:

– Vi vill inte att brukarna ska bli liggande. Delvis är det också för deras skulle vi har den här strejken. Just nu kommer vi inte att göra någon affär av det. Det är värre om de bryter mot övertidsblockaden och vill ta in Kommunals medlemmar på övertid.

Kommunals förhandlingsansvariga i Hässelby-Vällingby, Ulla Rådling, ser dock inga hinder för att Kommunals medlemmar ska beordras in på övertid:

– Strejken betyder att de får jobba övertid om det fattas folk. Vi har ett avtal som säger att vi har arbetsplikt. Om de inte jobbar beordrad övertid blir det arbetsvägran som jag ser det.

– Eftersom syndikalisterna är en organisation som inte har något kollektivavtal, det enda de följer är lagen. Vi ska vara neutrala så det är precis som att jobba på som vanligt, säger Ulla Rådling.

Kommunal har inte varit ute och informerat medlemmarna om hur syndikalisternas strejk påverkar deras arbetssituation. De har heller inte haft någon kontakt med syndikalisterna.

– Jag ser ingen anledning till en sådan kontakt. Men det kanske hade varit bra att informera våra medlemmar om att det anses vara olovlig frånvaro om de går ut och sympatistrejkar, och att de inte får konfliktersättning från oss.

Ulla Rådling håller med Ruben Tastas-Duque om att det varit väldigt rörigt inom hemtjänsten i Hässelby-Vällingby.

Hon tycker att det är för få heltidsanställningar och att ledningen inte har riktig koll på personalläget. Men hon menar att det är svårt att förbättra villkoren för personalen och medlemmarna eftersom Kommunal inte har något ombud på arbetsplatsen och därför har svårt att få direkt information om vad som sker.
”Ingen vill vara arbetsplatsombud, de tror att det tar för mycket tid”, säger Ulla Rådling.

Syndikalisterna har ett trettiotal medlemmar på arbetsplatsen. Kommunal har ett 100-tal medlemmar.

Under tisdagen kommer syndikalisterna att förhandla med arbetsgivaren.

FAKTA KOLLEKTIVAVTAL

Kommunal har kollektivavtal på den berörda arbetplatsen. Ett kollektivavtal är en övernskommelse mellan fackförbund och arbetsgivare. Det sätter nivån på de anställdas löner, rättigheter och skyldigheter. Det gäller arbetstider, pensioner, semester, sjuklön, anställningsformer och uppsägningstid. De rättigheter som följer med kollektivavtalet gäller bara på de platser där arbetstivaren har skrivit på avtalet. På arbetsplatser utan kollektivavtal har arbetsgivaren rätt att betala hur låga löner han vill.