— Det är bedrövligt, kommenterar Kommunals andre vice ordförande, Håkan Pettersson.

Lite mer än var tionde anställd i kommunerna är timavlönad.

Kommunalarbetaren har utifrån Sveriges Kommuner och Landstings statistik över kommunernas personal 2005, gått igenom kommun för kommun, och det varierar kraftigt. De kommuner med lägst andel timavlönade har drygt fem procent av de anställda i den anställningsformen. Medan vissa kommuner är uppe i nästan 20 procent.

Enligt Staffan Löwenborg, förhandlingschef vid Sveriges Kommuner och Landsting, är det svårt för kommunerna att planera ”bort” de timavlönade.

— Vi har haft en ökad sjukfrånvaro och det vore konstigt om det inte återspeglade sig i statistiken över antalet korttidsanställda. Korttidsfrånvaron kan man inte rå över i alla delar, säger han.

Kommunal har haft frågan om timanställningar på sin agenda under flera år.

Håkan Pettersson, hjälper inte opinionsarbetet?

— Uppenbarligen har det inte slagit igenom. Men det är viktigt att lyfta fram att det faktiskt finns goda exempel, där man fått bort det här. Och de preliminära siffrorna i lönestatistiken visar att den genomsnittliga sysselsättningsgraden ändå har ökat, säger han

Kan det inte vara ett tecken på att arbetsgivaren är bra på att täcka upp för sjukfrånvaro om det finns många timavlönade?

— Det här visar bara att man ute i kommunerna inte har tillräckligt bra planering. Täcka upp för sjukdom kan man göra på andra sätt än att ha en massa timavlönade.

Statistiken säger inget
om antalet arbetande timmar. Att en kommun har många timavlönade registrerade behöver inte nödvändigtvis betyda att mycket av arbetet utförs av timavlönade. Statistik som visar hur många timmars arbete som läggs ut på timavlönade finns inte tillgänglig.

I statistiken ingår alla anställda, alltså inte bara Kommunals medlemsgrupper. AMS siffror över hur många timanställda som är inskrivna på arbetsförmedlingarna, och som jobbar i vård och omsorg, bekräftar att det till stor del är bland Kommunals medlemmar anställningsformen ökar. 95 procent av de inom vård och omsorg som är inskrivna som timanställda på arbetsförmedlingarna finns i Kommunals medlemsgrupper. I november 2005 var det 3632 fler arbetslösa timanställda än i november 2001, inom vård och omsorg. Det är en ökning med 32 procent på de fem åren.

Så har timanställningarna ökat

2001 95 633 (11,8%)
2002 100 211 (12,1%)
2003 98 395 (11,9%)
2004 103 078 (12,6%)
2005 103 771 (12,7%)

Mättillfället är november varje år. Andelen timavlönade är i förhållande till tillsvidare- och visstidsanställda (inklusive helt lediga personer).

Få timavlönade
Markaryd 5,4%
Bollebygd 6,6%
Malmö 6,8%
Ljusdal 7,6%
Malå 7,8%
Boxholm 8,1%
Täby 8,5%
Karlshamn 9,0%
Simrishamn 9,0%
Svalöv 9,0%

Många timavlönade

Bjurholm 19,3%
Knivsta 19,2%
Nora 18,1%
Skinnskatteberg 18,0%
Flen 17,7%
Säter 17,4%
Årjäng 17,4%
Svenljunga 17,4%
Borgholm 17,4%
Ekerö 17,1%

Medveten satsning i Markaryd

Småländska Markaryd har den lägsta andelen timavlönade i hela landet, 5,4 procent. Och det är en medveten politik bakom detta, enligt personalchefen Jonny Wedin.
–Vi har en resursenhet i äldreomsorgen, där vikarierna finns i en pool, säger han.
Kommunals ordförande i Markaryd, Ingrid Sundman, har varit med och jobbat fram modellen.
— Förslaget kom i från oss från början, så det är en högst medveten satsning, säger hon.
Det 50-tal timavlönade som ändå finns registrerade är personer som inte vill binda upp sig, enligt personalchefen.

Vädrets fel i Bjurholm

I Bjurholm, i Västerbotten, var i november förra året 60 personer registrerade som timavlönade. Det är en femtedel av de anställda.
— Just den här månaden var det många. Vår målsättning är att hålla nere antalet timanställda, säger kommunalrådet Ingemar Nyman (m).
Enligt kommunens personalsekreterare gjorde det vackra vädret att många tog ledigt i oktober och november.
Kommunal har krävt att ni inrättar en pool, varför går inte det?
— Vi har haft en pool som ska avskaffas. Utfallet blev inte så bra, säger Ingemar Nyman.