EU:s justitieministrar har träffat en preliminär överenskommelse om direktivet ROM ll. Det reglerar hur rättsliga tvister ska lösas mellan parter från olika länder.

Den svenska regeringen krävde i förhandlingarna undantag för förtal i media och för fackliga stridsåtgärder. Regeringen tycker att det är lagen i det land där publiceringen eller stridsåtgärden genomförs som ska gälla. Och så blev det i stort sett.

Det blev ett undantag i ROM ll för media vilket ska utvärderas inom fyra år.

Fackliga stridsåtgärder ska prövas enligt lagen i det land där den genomförs. Men om parterna kommer från samma land ska det landets lag tillämpas. Om exempelvis ett lettiskt företag är verksamt i Sverige och drabbas av stridsåtgärder här i landet av ett lettiskt fackförbund ska detta prövas enligt lettisk lag.

– Det här blev minst sagt en stor framgång för Sverige, säger Torbjörn Malm, ämnessakkunnig på justitiedepartementet.

I dag finns inga regler i EU om hur gränsöverskridande konflikter på arbetsmarknaden ska prövas. Det har fått till följd att svenska Transport och Seko har stämts i dansk domstol av ett danskt rederi för fackliga stridsåtgärder som varslades i Göteborgs hamn enligt svensk lag. Det fallet har inte avgjorts ännu.

– Överenskommelsen om ROM ll är oerhört viktig. Nu kan svenska fack alltid veta att svensk lag ska tillämpas på deras stridsåtgärder även om en utländsk part känner sig drabbad, säger Dan Holke, chef för LO-TCO Rättsskydd.

Överenskommelsen om ROM ll ska slutgiltigt fattas av EU:s ministerråd i juni. Sedan ska detta beslut godkännas i förhandlingar med kommissionen och EG-parlamentet.

Ett slutgiltigt och definitivt beslut kan därför antas tidigast i höst. Därefter har EU:s medlemsländer 18 månader på sig att införa direktivet i sin nationella lagstiftning.