”Förödande om larm ersätter personal”
- Att ersätta personal med rörelselarm är förödande. Det är oacceptabelt för såväl boende som personal, säger Kommunals ombudsman Liza di Paolo Sandberg.
Kammarrätten har nyligen i en dom gett vårdföretaget Carema Äldreomsorg rätt. Företaget behöver inte bemanna varje våningsplan med nattpersonal på Opalgården, ett äldreboende för dementa i Huddinge.
Detta får nu får skarp kritik av Kommunal.
Att ersätta personalen med teknik oroar Kommunal.
– Vad blir det för kvalité på vården, säger ombudsman Liza di Paolo Sandberg.
Länsstyrelsen har tidigare krävt att Carema nattetid ska ha bemanning på varje våningsplan och beslutat om ett föreläggande. Att inte ha personal på varje plan är otryggt för de äldre. Dementa kan inte själva kalla på hjälp eller klara av individuella larm. Larm kan inte ersätta den tillsyn personalen kan ge, anser länsstyrelsen.
Nu går Kammarrätten emellertid på Caremas linje. Carema anser att det är tillräckligt tryggt ändå på äldreboendet. Personalen rör sig mellan avdelningarna. Det finns rörelsedetektorer med larm för dem som behöver det. När den demente rör sig larmar larmenheten som de anställda bär på sig.
Inte heller finns det någon föreskrift om viss minimibemanning, påpekar Carema. Att utöka personalen nattetid skulle kosta Carema två miljoner extra per år.
Kommunal är rädd för att även andra äldreboenden nu kan börja minska på bemanningen på natten.