LO vill ha kvinnopotter
Merparten av LO-förbunden är positiva till idén att utjämna löneskillnaderna mellan kvinnor och män med potter.
Bara IF Metall säger blankt nej.
Vilket allvar ligger det i pratet om jämställda löner?
Den frågan klurar LO:s avtalssekreterare Erland Olauson på inför nästa års avtalsrörelse. Han vill ha jämställdhetspotter mellan olika avtalsområden för att utjämna löneskillnaderna mellan könen.
— Vår traditionella metod har varit att slåss för ökade lägstalöner och det har haft en viss effekt. Men den metoden tar lång tid. Det är inte tillträckligt om man på allvar vill göra något åt problemet. Då måste man hitta en metod där de kvinnodominerade områdena får mer.
De flesta LO-förbund är positiva till idén med jämställdhetspotter, visar en rundringning som KA gjort. För två år sen, när vi gjorde motsvarande rundringning, svarade 10 förbund att de var negativa.
I dag är det bara IF Metall som menar att förslaget är dåligt.
— Idén är negativ och det går inte att göra. Hur ska vi inom industrin kunna avstå för att Kommunal ska få mera? Hur ska industrin kunna överföra pengar till kommunerna? Det är inte görligt även om det kanske vore önskvärt, säger IF Metalls avtalssekreterare Anders Tiderman.
Kommunal är, inte överraskande, positivt — förbundet antog ett förslag på kvinnolönesatsning vid kongressen 2004.
— Men det är inte oviktigt att IF Metall är negativa. Det är en stor aktör, ett stort förbund. Inget är klart ännu, diskussioner pågår inför samordningen. Det är viktigt att betona att det inte är tillräckligt att titta inom LO-leden, det här är något vi måste verka för inom hela samhället, säger Kommunals andre vice ordförande Håkan Pettersson.
Erland Olauson poängterar att det ännu inte finns någon sam-ordning mellan LO-förbunden i frågan.
I höst ska avtalsförhandlingarna för 2007 läggas upp. Men han vågar ändå skissa på hur ett förslag till jämställdhetspotter skulle kunna se ut.
Om det totala löneutrymmet är 3-4 procent avsätts en viss del till kvinnodominerande områden. Erland Olauson pratar i storleks-ordningen av en pott på 200 kronor per heltidsanställd som sedan fördelas beroende av hur många kvinnor man har inom avtalsområdet.
— LO förhandlar ju inte om hur pengarna ska fördelas till individerna. Då måste vi kunna utvärdera att pengarna används på rätt sätt. Hur det ska göras vet jag inte. Men man kan tänka sig någon form av individgaranti. Tittar man efter hela avtalsperioden och kvinnorna inte har fått en viss garanti ska det bli dyrare för arbetsgivaren.
LO-förbundens syn på jämställdhetspotter
Säger JA: Elektrikerförbundet, Fastighets, Handels, Hotell- och Restaurang, Musikerförbundet, Kommunal, Målarförbundet, Pappers, Seko och Transport.
Säger NJA: Grafiska fackförbundet, Livs, Skogs- och Trä och Byggnads.
Säger NEJ: IF Metall.
4 tycker
HANS-OLOF
NILSSON,
ordförande Livs
— Det här får stå för Erland Olauson, som ett inlägg i debatten. Det är ingen enkel fråga.
PER WINBERG, ordförande Transport
— Det är rätt. De som halkat efter har rätt till kompensationer, till exempel Kommunals vårdbiträden.
HANS TILLY, ord-
förande Byggnads
— Vi har inga sådana problem själva. Men jag tycker att det är helt okej med en solidarisk lönepolitik.
LARS-ANDERS HÄGGSTRÖM,
ordförande Handels
— Det krävs speciella satsningar för att få rättvisa kvinnolöner.