Under flera veckor har Frankrike varit i en politisk kris sedan regeringen beslöt att införa en lag som avskaffar anställningsskyddet för ungdomar. Syftet var att försöka minska den höga arbetslösheten bland ungdomar.

Arbetsgivare ska få rätt att godtyckligt och utan motivering under de två första anställningsåren säga upp en ungdom med omedelbar verkan.

Efter kraftiga protester från fackföreningar, studentorganisationer, föräldrar och andra så försökte president Chirac rädda lagen genom att kräva vissa ändringar innan han skrev under den. Rätten att säga upp med omedelbar verkan ska bara gälla första året. Och skälet till uppsägningen måste motiveras.

Detta lugnade inte protesterna, Nya strejker och demonstrationer genomfördes. Högerregeringen har nu inbjudit facken och studentorganisationer till överläggningar för att försöka lösa krisen. Dessa ställer upp men kravet finns kvar, lagen måste bort.

Stöduttalanden har strömmat in från fack- och studentorganisationer från olika håll i Europa. Svenska LO var länge tysta i frågan men förra veckan ordnades i alla hast en namninsamling i protest mot lagen. LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin överlämnade cirka 10 000 namn vid en manifestation utanför den franska ambassaden.

Ordföranden för EG-kommissionen, Barosso, har sagt att kommissionen kommer att stöda den franska regeringens lag oavsett de folkliga protesterna.

Svenska centerpartiet ger också sitt stöd. Partiet föreslagit att anställningsskyddet också avskaffas i Sverige under de två första åren för dem under 26 år. Det löftet står kvar trots protesterna i Frankrike.

– Det är lätt att demonstrera. Men kom istället med något bättre förslag, säger centerpartisten Margareta Andersson, vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Hon menar att partiets förslag snarare hjälper än drabbar ungdomar.

– Vi har 140 000 arbetslösa ungdomar som saknar rättigheter och trygghet på arbetsmarknaden. Arbetsgivarna vågar på grund av arbetsrätten inte anställda dem. Dessa ungdomar får det inte sämre med vårt förslag. Istället får de en chans att visa seriösa arbetsgivare att de duger, säger Margareta Andersson.

Centern har inte fått med sig de andra borgerliga partierna kring sitt förslag. De har istället varit öppet kritiska till centerns utspel.
– Det är sant att vi inte är eniga i denna fråga. Diskussioner pågår. Men än så länge är detta enbart centerpartiets förslag, säger Margareta Andersson.