– Kompetenskraven ökar, mer kvalificerad vård bedrivs av kommunen. Svårt sjuka vårdas i hemmet, säger Kerstin Ihrén-Johansson, utbildningsplanerare på socialförvaltningen i Vänersborg.

Vårdbiträden får validera sina kunskaper och bygga på med delar av omvårdnadsprogrammet för att bli undersköterskor. Satsningen startade med EU-pengar år 2000 då 37 undersköterskor utbildades, nu studerar ytterligare 40.
Utöver dem kan 40 vårdbiträden få chans att studera i höst, förutsättningen är att kommunen får pengar från Kompetensstegen, statens satsning på höjd kompetens inom äldreomsorgen.

Hittills har fast anställda vårdbiträden i åldern 30-55 år fått erbjudandet att studera. I höst får de som är 25-55 år chansen.

– Att få dem som är äldre än 55 att läsa är svårt, säger Kerstin Ihrén-Johansson.

När satsningen är klar sommaren 2007 kommer 90 procent av de anställda i äldreomsorgen ha kompetens som undersköterska. Målet är att alla ska ha det inom fem år.

Sedan i höstas krävs att alla vikarier är undersköterskor.

– Det innebar att ett 20-tal inte fick fortsätta vikariera. De fick gå till Komvux eller fortsätta som timanställda, säger äldreomsorgschef Gunnar Erlandsson.

Men hänsyn har tagits till hur länge någon har vikarierat enligt Erlandsson. De som vikarierat tre år har fått nya vikariat trots att de saknar kompetens som undersköterska.

Kommunal, som är positiva till satsningen på utbildning, har förhandlat för en medlem som inte fått förlängt. Den förhandlingen slutade i oenighet.

– Har vikarierna dugt så länge borde de duga nu också. Men arbetsgivaren kräver utbildning efter ett politiskt beslut. Det är ett dilemma, säger Ann-Sofie Dolk, ordförande i sektion 6 Vänersborg, Kommunal i Älvsborg.

Hur arbetsgivarens krav på utbildning påverkar vikariernas situation är fortfarande oklart anser Kommunal.

– Vi vet inte om det finns undersköterskor till alla tjänster, LAS-listan kan bli tom på undersköterskor. Frågan är om vårdbiträdena då får jobb.