När Lisa Lundqvist vikarierat som barnskötare i 120 dagar blev hon kallad till A-hälsan. Läkaren där vägrade ge Lisa det friskhetsintyg hon behövde för att fortsätta sitt vikariat inom kommunen, för att hon haft eksem en gång som barn.

Arvidsjaurs kommun har en rekryteringspolicy som säger att undersökningar ska göras av alla nyanställda för att garantera ”långsiktig hållbarhet i den anställning man går in i”.

Lisa kontaktade Piteå-Tidningen och efter det så har Arvidsjaurs kommuns personalchef fått i uppgift av kommunstyrelsen att se över policyn och komma med ett nytt förslag på denna.
Eivor Sandström är ordförande för Kommunals sektion i Arvidsjaur.

– Det är fruktansvärt att man kan behandla människor såhär. Kommunen uppmanar ungdomar att utbilda sig till barnskötare, vårdbiträden och undersköterskor. Sedan nekas de jobb för att de har svag rygg eller har haft böjveckseksem som barn.

Någon information om att den här policyn ens existerar har Lisa heller inte fått under sin utbildning. Rekryteringspolicyn infördes 1998 och finns nästan bara i Arvidsjaur.

– Kommunen i Arvidsjaur söker ju ungdomar, de vill att vi ska bo kvar och arbeta här. Men nu skrämmer de bort oss! säger Lisa som nu deltar i Arbetsförmedlingens ungdomsprojekt.
Jerry Johansson, (s), kommunalråd i Arvidsjaur, menar att det är hög tid att se över policyn.

På frågan om hur ett böjveckseksem i barndomen kan orsaka att man inte får någon anställning, svarar Jerry att han inte har den medicinska expertis som krävs för att svara på detta.

Fotnot: 15-20% av alla barn har, eller har haft böjveckseksem.