Vänsterpartiets Camilla Sköld Jansson frågade Hans Karlsson i riksdagen om han var beredd att stärka anställningsskyddet, i första hand för fackligt förtroendevalda.

Hon hänvisade bland annat till Norge där det inte är möjligt att köpa ut någon anställd mot dennes vilja.

Hans Karlsson svarade att han inte utvärderat den norska lagen om anställningsskydd. Han vet inte heller om utköpsparagraf 39 i Lagen om anställningsskydd behöver andras eller tas bort.

– Därför vill jag varken avvisa möjligheten att vara med och diskutera en förändring eller lova den, eftersom jag inte heller kan göra det. Detta är något som får diskuteras och processas, och vi får skaffa oss mer kunskap om hur läget ser ut i dag, sa Hans Karlsson i riksdagsdebatten.

Camilla Sköld Jansson menade att det är uppenbart anställningsskyddet måste stärkas, i första hand för fackligt förtroendevalda. Hon föreslog att paragraf 39 i LAS ändras så att det blir omöjligt, svårare eller åtminstone dyrare att köpa ut anställda.

Vänsterpartiet vill också stärka yttrandefriheten så att det inte blir möjligt att avskeda någon som offentligt kritiserar sin arbetsgivare.

– Jag menar att det är nödvändigt. Det fackliga arbetet är en grundbult i vår demokrati, sa Camilla Sköld Jansson.

Hans Karlsson ville ändå inte lova något.

– Jag avvisar inte något av det Camilla Sköld Jansson pekar på som möjliga lösningar. Men jag vill heller inte ikläda mig en absolut uppfattning om huruvida allt eller en del av detta ska göras. Det återkommer jag gärna till, svarade han.