Regeringen och samarbetspartierna vänsterpartiet och miljöpartiet vill motverka att visstidsanställda och föräldralediga missgynnas på arbetsmarknaden. Den lagrådsremiss de presenterade på fredagen stärker anställningsskyddet för just de grupperna.

– Det här är förslag som betyder mycket på arbetsmarknaden. Men mest – och i synnerhet – för unga och för unga kvinnor, säger arbetslivsminister Hans Karlsson.

Partierna vill att visstidsanställningar efter 14 månader hos samma arbetsgivare övergår till fasta jobb, att företrädesrätten sänks till 6 månader och att uppsägningstiden vid föräldraledighet får räknas först från den dag man återgår till arbetet.

Idag arbetar cirka 500 000 människor i en visstidsanställning. Vård och omsorg tillsammans med handeln utgör den största andelen.

– Det här är en av de större jämställdhetsreformerna under den här mandatperioden. Ur ett jämställdhetsperspektiv är det viktigt att komma till rätta med det missbruk av visstidsanställningarna som skett hittills, framför allt inom offentlig sektor, säger miljöpartiets Ulf Holm.

Elva anställningsformer minskas alltså till fyra samtidigt som den fria visstidsanställningen maximalt får pågå i 14 månader. Säsongsanställningar, ferie- och projektarbete försvinner.
Fungerar det i alla branscher?

– Det kan finnas behov av längre visstidsanställningar än 14 månader i vissa branscher och det får lösas med kollektivavtal. Om parterna är överens om längre visstidsanställningar eller projektanställningsform är man fri att avtala om det. Syftet är att styra mot att parterna gör upp om hur man vill lösa anställningsvillkoren i kollektivavtalen, säger Hans Karlsson.

Lagrådsremissen innehåller följande:

o en ny anställningsform införs: fri visstidsanställning. Den får pågå i max 14 månader inom en femårsperiod hos samma arbetsgivare. Därefter övergår anställningen i en tillsvidareanställning.

o vikariaten ska finnas kvar men får pågå i max 36 månader inom en femårsperiod hos samma arbetsgivare innan vikariatet övergår i en fast anställning.

o Provanställningarna finns kvar men räknas in i anställningstiden

o Företrädesrätten sänks från 12 till 6 månader och gäller alla anställningar.

(lagändringarna ovan träder i kraft 1 juli 2007)

o uppsägningstid får inte börja räknas under föräldraledigheten utan först när den föräldraledige har återgått till arbetet.

o Ett missgynnandeförbud införs med omvänd bevisbörda (arbetsgivaren måste bevisa att ett missgynnande inte kommer av föräldraledigheten)

o Kvalifikationstiden för föräldraledigheten avskaffas.

(lagändringarna som rör föräldraledigheten träder i kraft 1 juli 2006)