Det är långt ifrån klart. Kommissionen och ministerrådet har ännu inte sagt sitt. Men signalerna från Europaparlamentet var glasklara. Med röstsiffrorna 500 för och 100 emot antogs kompromissen mellan socialdemokrater och konservativa i parlamentet.

– Den nationella konflikträtten och arbetsrätten är undantagna. Svenska fack har rätt att kräva svenska kollektivavtal när utländska företag kommer hit.

– Förbudet är borta när det gäller möjligheten att kräva att företagen ska ha en representant i de land de är verksamma i. Detta har varit viktigt för svenska fack som vill ha någon att förhandla med eller kunna ställa till svars.

– Ursprungslandsprincipen är borta. Den säger att företagen skulle ha haft rätt att följa sitt hemlands lagar, avtal och regler även när de är verksamma i andra EU-länder.

– Istället införs en rätt för alla företag att konkurrera om tjänster i alla i EU-länder. Det blir inte tillåtet för något land att ha lagar och regler som diskriminerar något utländskt tjänsteföretag i konkurrensen.

– Undantag görs för bland annat bemanningsföretag, bevakningsföretag, hälso- och sjukvård, sociala tjänster som barnomsorg, transport, hamntjänster, media samt spel och lotterier. I dessa branscher måste det inte finnas fri EU-konkurrens.

– Inget undantag görs för offentliga tjänster med ekonomiska intressen som vatten, el, gas och post. De måste öppnas för fri konkurrens inom EU.

I sista stund lyckades de konservativa få bort rätten för EU-stater att begränsa tjänstehandeln om detta var nödvändigt för att skydda medborgarnas sociala och konsumentpolitiska intressen.

Europafacket och socialdemokraterna kallar kompromissen för en storseger. De tycker att de fick igenom sina krav till mer än 90 procent.

– Vi är stolta över denna insats, säger socialdemokraternas partigrupp i ett pressmeddelande.

Europafackets generalsekreterare John Monks säger att kompromissen öppnar upp tjänstesektorn samtidigt som den europeiska sociala modellen säkras.

Omkring 40 000 – 50 000 demonstrerade utanför parlamentet till stöd för Europafackets krav inför den två dagar långa debatten innan omröstningen idag.

Nu ska kommissionen reagera på Europaparlamentets beslut. Det väntas ta en eller två månader. Kommissionens nya förslag ska behandlas av EU:s ministerråd. Detta sker tidigast i slutet av april. Det beslut som rådet fattar ska sedan tillbaka till parlamentet för godkännande.

Så än återstår några turer innan det finns ett färdigt tjänstedirektiv.