Två unga killar stod och sparkade på en annan kille vid en ändhållplats. Det blev för mycket för Nikolai Jungsin, bussförare för Arriva i Jönköping.

– Jag ville inte bara stå passivt och titta på när någon blir ihjälsparkad. Jag försökte säga till dem att han har fått nog, ni har ju honom i backen.

Då smäller det till över Nikolais vänstra käkben. Sedan försvinner de två killarna från platsen och kvar på marken ligger offret och hans flickvän som också har misshandlats.

Nikolai sjukskriver sig och får svårt att sova. Av företagshälsovården får han sömntabletter, men de anser att han också bör få prata med en psykolog. Nikolai uppmanas att själv kontakta Arrivas driftschef Peter Sandqvist om detta.

Men Arriva menar att det är han själv som har orsakat händelsen och att företaget inte ska behöva bekosta psykologhjälp. Han får dock ett samtal betalat, men det är allt.

Någon vecka efter misshandeln uppkallas Nikolai Jungsin sedan till personalchefens kontor. Där ligger ett papper som han uppmanas att skriva under, en skriftlig varning.

”Vi ser allvarligt på det som hänt och vill på detta sätt varna dig för att ett upprepande kan komma att medföra en uppsägning från vår sida.” står det i dokumentet som Nikolai och personalchefen Christer Bjurek har undertecknat.

Det har nu gått fyra månader sedan Jungsin ingrep, men han ångrar sig inte:

– Det är inte mig det har varit fel på, säger han.

Han får medhåll av facket lokalt.

– Han har visat ett förnämligt mod och civilkurage. Jag skulle ha gjort på samma sätt, säger sektionens ordförande Sten-Ingvar Ingvarsson. Arrivas agerande är tragiskt.

Jan Ekman är sektionens sekreterare och klubbordförande för Arrivaförarna i Jönköping. Han försvarar också förarens agerande:
– När det övergick från ett pojkslagsmål till att man sparkade på en som ligger då handlade han. Ska man då sitta kvar bakom ratten och ringa på trafikledningen?

Han är mycket kritisk till hur Arriva har agerat.

– Det är ett jävla klumpigt handlande. Man har agerat totalt utan känsla för någonting. Det här har skadat företaget, säger Jan Ekman.

Nikolai har fått mycket stöd av bussförare runtom i landet, sedan händelsen blivit känd i massmedierna.

– Det känns värmande, det har varit ett lyft för mig. Jag vill säga ett stort tack till alla som stöttat och hört av sig.

Kommunalarbetaren har varit i kontakt med Arrivas vd, Kim Olsson, som inte vill uttala sig om företagets agerande utan hänvisar till regionchefen Johan Eskengren. Eskengren har inte varit anträffbar, men har tidigare sagt till Sveriges Radio:
– Att gå ut och utsätta sig själv för en situation som kan leda till skador, det är definitivt tjänstefel.

Nikolai Jungsin vill ha en skriftlig ursäkt från Arriva och ett tillbakadragande av varningen.