Lena Olsson hoppas att de stridiga viljorna i partiet ska enas efter kongressen. Ord som traditionalist eller förnyare vill hon inte ta i sin mun.

— Vi är alla med i samma parti. Det gäller att vi gemensamt arbetar för att förhindra en borgerlig valseger. Med den valplattform vi har tror jag att vi har stora chanser att lyckas. Det viktigaste är jobben, jobben, jobben, säger hon.

Partiet vill skapa 200 000 nya jobb inom offentlig sektor. Lena Olsson vill också underlätta för fler jobb i små– och medelstora företag.

I debatten talade hon för en kostnadsberäkning av kraven i plattformen och att det görs en prioritering av dem.

— Jag hoppas att jag kan få igenom detta i partistyrelsen efter kongressen, säger Lena Olsson.

Partiledningen hävdar att detta inte behövs. Den menar att statsbudgeten har råd med partiets krav, dessa kostar dessutom mindre än de reformbudgetar som vänsterpartiet, miljöpartiet och regeringen tidigare har kommit överens om. Därför är en prioritering och redovisning av kostnader inte nödvändig.

Partiledningen har flera gånger försäkrat att inga ofinansierade krav kommer att läggas fram riksdagen.

Valet av ny styrelse blev helt enligt valberedningens förslag. Förre vice ordföranden, Johan Lönnroth och kommunalrådet i Fagersta, Stig Henriksson, valde att inte ställa upp.

Stig Henriksson satt med i förra partistyrelsen.
Han och Johan Lönnroth har kritiserat Lars Ohly och majoriteten i partistyrelsen för att de har gått tillbaka till en ”kommunistisk retorik” och en övertro på att offentliga sektorn löser alla samhällsproblem.

Lars Ohly valdes med stöd av nio av tio kongressombud. Trots att han var enda kandidaten ville minoriteten markera sitt missnöje genom att kräva en sluten omröstning. Han fick 199 av 224 röster.

— Trots demonstrationen mot mig fick jag fler röster än vid förra kongressen, sa Lars Ohly efteråt.

Han och partistyrelsen har haft ett brett stöd i de beslut som har tagits om partiets politik och valplattform.

De beslut som har gått emot partistyrelsen har inneburit krav om en ännu tydligare vänsterpolitik. Det gäller krav om skärpt kapitalskatt, att höginkomsttagare procentuellt ska betala mer i kommunal– och landstingsskatt än låginkomsttagare och att tandvården ska bli en del av sjukvårdens högkostnadsskydd.

— Med denna plattform borde vi kunna ingå i en regering med socialdemokraterna efter nästa val, menar Lars Ohly. Han ser dock vissa hinder som exempelvis nuvarande regerings undfallande politik mot USA:s agerande som världspolis.

Lena Olsson ser som kommunalråd vissa problem med kongressens beslut.

— Blir det en lag om rätt till heltid måste kommunerna kompenseras för detta, annars får små och fattiga kommuner det svårt. Progressiv kommunal– och landstingsskatt kan drabba kommuner med många låginkomsttagare. Då måste vi få kompensation från rika kommuner, säger hon.