Valberedningen har redan föreslagit en efterträdare till honom.

Sent i går kväll avslutade nomineringarna till partistyrelsen. Sist att bli nominerad blev Stig Henriksson, kommunalråd i Fagersta, till valberedningens stora överraskning. Han har tidigare avsagt sig att fortsätta i partistyrelsen.

Stig Henriksson tillhör dem som är kritisk mot Lars Ohly och majoritetens förslag till valplattform. Enligt honom har partiet fallit tillbaka i gammal ”kommunistisk retorik” med en övertro på staten och den offentliga sektorn som lösning på samhällsproblemen.

Valberedningen har redan föreslagit Lena Olsson från Dalarna att efterträda Stig Henriksson i styrelsen.

Hon instämmer i hans kritik mot partimajoritetens politik. Detta skulle bli en eftergift till den minoritet som är kritisk. En del av dem har lämnat partiet och är engagerade i Vägval vänster eller har gått över till andra partier.

Stig Henriksson dröjer med att lämna definitivt besked om han ställer upp. Han vill se hur valberedningens förslag slutgiltigt blir i övrigt. Hans förhoppning är att detta kan användas som påtryckning att få in fler kritiska i partistyrelsen.

Valet sker i kväll. Vid lunch i dag väntas Lars Ohly bli omvald till ordförande.