Om jag varit rik hade jag kanske övervägt att anlita ett städbolag för att gå till roten med problemet när jag nu inte anser mig ha tid att röja själv. Dessvärre tjänar jag inte 63 000 i månaden. En bankekonom har nyligen räknat ut att det är först vid den inkomstnivån som det lönar sig bättre att köpa städtjänsten från exempelvis städbolaget Hemfrid än att utföra den själv.

Säger inget om det. Städning är ett ansvarsfullt jobb, ett talangyrke som Hemfrid påpekar på sin hemsida. Klart det ska kosta. Vad jag däremot inte förstår är bankmänniskans slutsats. Efter att ha konstaterat att det lönar sig bättre att jobba mindre än att anlita städbolag slår hon fast att ”alla kan ju inte det”. Jobba mindre alltså. Uträkningen visar, tycker hon, att föräldrar hamnar i en omöjlig situation. Hon menar också att ”speciellt för att underlätta för kvinnor att göra karriär borde det vara både acceptabelt och ekonomiskt mer lönsamt att kunna köpa tjänster”.

Det finns mycket att grubbla över här.

Män kan tydligen göra karriär utan pigavdrag. Man undrar hur det kan komma sig.

Och varför kan föräldrar inte ha kortare arbetstid? Har de inte rentav rätt till det? Borde de kanske inte arbeta mindre när barnen är riktigt små?

Ja, jag VET att man inte får säga så längre. Åtminstone det blev glasklart när Nina Björk (”Under det rosa täcket”) skrev vad varenda småbarnsförälder vet; att det kan vara alldeles outhärdligt att jobba heltid när barnen är små och att man kunde tänka sig annan lösning i form av kortare arbetstid och ett särskilt förbud för småbarnspappor att arbeta heltid. Efter denna beskedliga vision har omdömen som ”konservativ”, ”reaktionär” och ”antimodernist” yrt i luften.

Fattar nada.

Vad är det för omodernt med närvarande pappor?

Men jag har ett tilläggsförslag för de rika, de som verkar ha störst problem med att inte få en avdragsgill piga.

Varför inte utrusta nya lyxvillor med ett gallergolv med sprutfunktion plus en golvbrunn. När de stressade föräldrarna dyker upp från affärsresan i New York vid halvtiosnåret på kvällen räcker det med ett enkelt tryck på knappen för att få golvet rent.

Själv satsar jag på storköp av hyacinter och värmer på lite glögg.

Anne Jalakas är frilansjournalist, bosatt i Malmö.