Frågan väcktes av Kommunals Skåneavdelning i oktober och bakgrunden är hans motstånd mot ett projekt som syftat till att få in kvinnliga brandmän inom räddningstjänsten.

Håkan Ask har brutit mot förbundets stadgar och drivit en verksamhet som är oförenlig med Kommunals ändamål, skriver Kommunals förbundsstyrelse i sitt beslut. ”De normala relationerna mellan fack och arbetsgivare har upphört, och det har gått ut över medlemmarnas möjlighet att tillvarata sina intressen”.

Kommunals Skåneavdelning har påpekat för Håkan Ask att kampanjen mot projektet strider mot Kommunals syn på jämställdhet och att tvister med arbetsgivaren ska drivas utifrån arbetsrättens regler.

Håkan Ask har bland annat anmält arbetsgivaren till JÄMO och till JO samt dessutom till polisen, både som sektionsordförande och privat.

Håkan Ask tillbakavisar kritiken:

– Jag har mött många goda människor inom Kommunal, men jag ser nu ledningen som fjollor som ställer sig på arbetsgivarens sida. Vi har inte fått något stöd från avdelningen, och folk här hade nog trott att förbundsstyrelsen skulle vara klokare. På ett möte vi hade kallat till med kort varsel kom 70 medlemmar av 130, och de uttryckte sitt fulla förtroende för mig.

Förbundsstyrelsen ger en annan bild i underlaget för beslutet: ett 20- tal medlemmar vid brandkåren i Malmö har lämnat Kommunal och de flesta av dem har gjort det på grund av Håkan Asks sätt att bedriva facklig verksamhet.

Tre ledamöter i Kommunals centrala branschråd för räddningstjänsten har utrett frågan för branschrådets räkning inför förbundsstyrelsens beslut. De har gjort intervjuer och haft samtal med de berörda. Bo Paulsson, brandman i Helsingborg är en av dem.

– Det är aldrig den enes fel att två träter, men här måste vi tyvärr konstatera att Håkan Ask har använt fel regler och verktyg. Vi skulle inte acceptera att arbetsgivarna började polisanmäla oss istället för att använda den ordning och de kanaler som finns. Vi har förståelse för att förbundsstyrelsen fattade det här beslutet.