Hovrätten dömde nyligen en ordförande i kyrkoförvaltningen i Växjö skyldig till arbetsmiljöbrott efter att en kyrkogårdsarbetare för några år sedan fick ena benet krossat under en fallande gravsten. Han var ung och oerfaren och skulle rikta gravstenar. Någon information om hur han skulle arbeta fick han inte.
Arbetsmetoden var riskfylld och han visste inte att fundamenten till stenarna var ihopsatta med dubbar som kunde ge vika. Den anställde fick den 350 kilo tunga stenen över sitt ena ben.

Dåvarande Yrkesinspektionen i Växjö utredde olyckan. Kyrkorådet hade brustit i sitt arbetsmiljöansvar, ansåg man. Kyrkoherden som skötte arbetsledningen saknade också grundläggande arbetsmiljöutbildning och kunskaper om risker med arbetet ute på kyrkogården. Något fortlöpande arbete med att undersöka, bedöma och åtgärda riskerna fanns inte, konstaterade Alf Karlsson, arbetsmiljöverket i Växjö.

Sex år efter olyckan, kom domen mot den arbetsmiljöansvarige ordföranden i kyrkorådet. Hovrätten över Skåne och Blekinge fann fritidspolitikern i Blekinge skyldig till arbetsmiljöbrott.

– Arbetsgivarna måste känna till vad som gäller. Domen visar, att det bakom arbetsolyckor kan finnas brister i det arbetsmiljöarbete som arbetsgivaren är skyldig att bedriva, säger Alf Karlsson.

Arbetsmiljöverket har startat en ”särskild tillsynsstrategi” för att informera ansvariga inom Svenska kyrkan om ansvaret för arbetsmiljön.

– Kyrkoherden ska ha det övergripande ansvaret, säger Britt-Marie Kjölsrud på arbetsmiljöverket i Gävle. Hon arbetar med att informera stiften över hela landet.

– Så ser det tyvärr inte ut idag. Alla är intresserade av att vara chefer. Prästerna arbetar mest för kyrkans budskap, men att de samtidigt är arbetsgivare är inte alla klara över. De förtroendevalda i kyrkoråden förstår heller inte alltid sin roll och sitt ansvar, avslutar hon.