Sverige på väg vika sig om EU-arbetstid
De svenska facken är på väg att bli överkörda i frågan om EU:s nya arbetstidsdirektiv. EU-ländernas arbetsmarknadsministrar är på väg mot en kompromiss som innebär att möjligheten att göra undantag från EU-reglerna blir kvar. Och Sverige har vikit från sitt tidigare hårda motstånd.
— Det är de signaler jag har fått från departementet, att det blir en lösning som innebär att den här opt-outen blir kvar, säger Mats Essemyr, de svenska fackens representant i Europafackets arbetstidsgrupp.
Opt-outen är något som framför allt Storbritannien har använt sig av. Det innebär att ett land kan ha regler som medger att arbetsgivare kan komma överens med enskilda anställda om en längre veckoarbetstid än de 48 timmar direktivet medger. I praktiken skulle det kunna innebära att den maximala veckoarbetstiden blir 65 timmar i stället.
I morgon, torsdag, träffas EU:s arbetsmarknadsministrar och hoppas kunna fatta beslut i den här frågan.
Tidigare har motståndet varit stort från Sverige, och även andra länder. EU-parlamentet har tidigare röstat emot att Opt-out-möjligheten ska bli kvar.
Men i hopp om att nå en kompromiss har allt fler länder avvikit från sin tidigare linje, och så ser även Sverige ut att göra nu.
Anledningen att en lösning måste till är att EU-domstolen i ett par domar tolkat dagens direktiv som att jourtid ska räknas som arbetstid, något som skulle bli kostsamt inte minst för sjukvården. För att kunna ändra direktivet på den punkten måste alltså de länder som ogillar opt-outen vika sig.
Nu innebär inte detta att det införs undantag i Sverige, det är den socialdemokratiska regeringen helt emot. Men på lång sikt kan det beslut som fattas i morgon av arbetsmarknadsministrarna få betydelse även i Sverige, bedömer Mats Essemyr.
— Sverige skulle kunna bli tvungna att av konkurrensskäl införa undantag även här, säger han.
Om arbetsmarknadsministrarna kommer fram till en lösning får EU-parlamentet sedan ta ställning till förslaget på nytt.
EPSU, Europafacket för offentligt anställda, är starkt kritiskt till att Storbritannien fortsätter att plädera för att arbetsgivare kan komma överens med enskilda anställda om en längre arbetstid.
– Det är en skandal, säger Brian Synnott på EPSU. De har nu även fått andra länder med sig.
Det finns exempel på hur anställda tvingats gå med på att förlänga arbetstiden för att få behålla jobben.
Även Europafacket är kritiskt.