• EU kollapsar om EG-domstolen dömer ut den svenska modellen. Det tror arbetslivsminister Hans Karlsson, som då är beredd att demonstrera för att Sverige ska lämna EU om det blir så.

Hans Karlsson förbereder nu Sveriges försvar av Lex Britannia och avtal i stället för lagstadgade minimilöner.

— Vår arbetsrätt strider inte emot EG-rätten. Det finns inga tveksamheter. Detta ska vi säga till EG-domstolen när Vaxholmsfallet prövas där, förklarar han.

Även LO:s förste vice ordförande Erland Olauson har sagt att Sverige bör lämna EU om EG-domstolen inte accepterar den svenska modellen.

— Om domstolen dömer ut den svenska modellen kommer löntagare över hela Europa att protestera, sa han vid ett seminarium under socialdemokraternas kongress.

Hans Karlsson fick frågan om han tror att Erland Olauson då kommer att delta i demonstrationerna genom att hålla i en banderoll för kravet ”Sverige ut ur EU”.

— I så fall kommer jag att hålla i den andra banderollpinnen, svarade arbetslivsministern bestämt.

Hans Karlsson berättar att det finns ett stort intresse för modellen bland andra ministrar inom EU som ansvarar för arbetsmarknadsfrågor.

— Den svenska modellen används som ett föredöme som kan förena rationalitet och trygghet. Det vare märkligt om domstolen dömer ut den modell i EU som fungerar bäst. EU:s starka sida är inte folklig förankring. Om inte löntagarna med stridsåtgärder får förhindra social dumping blir det EU:s kollaps, säger Hans Karlsson.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin uppmanar till domstolstrots om EG-domstolen inte accepterar den svenska modellen.

— Jag har svårt att tro att EG-domstolen kommer att döma ut den svenska arbetsrätten. Men om så skulle ske måste vi vägra att anpassa oss. Den svenska regeringen måste göra klart för resten av EU att vi inte accepterar andra regler än vad vi var överens om när Sverige blev medlem i unionen, förklarar Wanja Lundby-Wedin bestämt.

De fackliga ledarna inom LO säger definitivt nej till att löner skulle bestämmas i lag, som i alla andra EU-länder utom Danmark.

Skälet är att detta skulle försvaga facket. Färre löntagare skulle vara med i facket om lönen ändå berodde på politiska beslut. Statligt beslutade löner skulle leda till en sämre inkomstutveckling för de anställda, eftersom politikerna inte har samma intresse som facket att de anställda har så bra villkor som möjligt.

— Erfarenheter från exempelvis USA visar att minimilönerna inte ökar i samma takt som produktiviteten eller priserna, säger Wanja Lundby-Wedin.

Ylva Thörn, Kommunals ordförande, tycker att det borde vara självklart att på svensk arbetsmarknad ska svenska avtal och löner gälla. Hon är förvånad över att detta för henne självklara faktum ska behöva prövas i EG-domstolen.

— Svenskt Näringsliv har drivit på för att få domstolen att ifrågasätta den svenska arbetsrätten. Det visar att vi har en annan typ av arbetsgivare idag. De är beredda att sänka kollektivavtalen, säger hon.