Arbetsgivare för och emot avtal
• Ledarna för industri- och byggarbetsgivarna vill ha lagstiftade minimilöner. Men tjänsteföretagen i Almega vill inte ha statlig inblandning.
Teknikföretagens vice vd Karl-Olof Stenqvist tycker att det är fel att minimilönerna bestäms i avtal som ett resultat av fackets konflikträtt. Han tror att statligt bestämda minimilöner och utländsk konkurrens på sikt kan pressa ned lönerna om inte de svenska facken lyckas försvara sina kollektiavavtal.
— Det behöver inte vara en nackdel. Svenska företag måste kunna konkurrera med de utländska. Jag tycker att det är bättre att vi kan göra det genom att stanna i Sverige, än att produktionen flyttas utomlands därför att lönekostnaderna där är lägre, säger han.
Byggindustriernas ordförande Olle Ehrlén vill också se lagstadgade minimilöner.
— Facket klarar inte av att kontrollera lönerna i de utländska företagen i Sverige.
Om vi hade en lagstadgad minimilön skulle vi kriminalisera alla som är beredda att betala en polsk byggfirma svart för att renovera villan. Jag tror att det skulle avskräcka många, säger han.
Olle Ehrlén förklarar att han inte vill ersätta kollektivavtalen. De menar han ska finnas kvar för de seriösa arbetsgivarna och ge högre lön än de statligt bestämda minimilönerna. Olle Ehrlén menar att svenska avtal och löner måste gälla i Sverige för att den svenska byggbranschen ska klara konkurrensen.
Anastasia Georgiadou tycker också att svenska löner och avtal ska gälla i Sverige. Hon är vd för Adena Clean och Svensk Assistans och Handikappservice. Anastasia Georgiadou sitter i Svenskt Näringslivs styrelse sedan fyra år tillbaka och är med i arbetsgivarnas branschorganisation Almegas arbetsutskott, där hon bland annat är med och löneförhandlar mot Kommunal.
— Jag tycker att svenska avtal ska gälla i Sverige. Jag vore dum annars med tanke på konkurrensen från andra länder, säger hon.
Jonas Milton är vd i Almega. Han vill inte att staten tar över och beslutar om minimilöner.
— Vi har inget intresse av att pressa ned lönerna men att få ökad lönespridning, säger Jonas Milton.