Alla besked Lise-Lotte Olsson Nnaji fick innan hon påbörjade utbildningen var att hon skulle behålla sin a-kassa när kursen var klar. Det var beskedet från Kommunals a-kassa och det var beskedet från arbetsförmedlingen.

Från arbetsförmedlingen i Lund anser de fortfarande att utbildningen måste kunna räknas som överhoppningsbar tid.

– Jag kan inte förstå varför en arbetsmarknadsutbildning inte skulle vara överhoppningsbar tid. Vi hävdar att vi har paragrafer som stödjer det, men det är möjligt att vi har feltolkat dem, säger Staffan Hållö, arbetsförmedlingschef i Lund.

Lise-Lotte Olsson Nnaji arbetar deltid som jourbiträde nattetid i ett så kallat trappboende i Lund. Sedan hon blev uppsagd på sitt andra deltidsarbete som städare har hon stämplat upp till heltid.

Förra året bestämde arbetsförmedlingen att hon skulle gå en arbetsmarknadsutbildning. Eftersom det var en anvisad arbetsmarknadsåtgärd kunde hon inte tacka nej till utbildningen – då hade hon blivit av med sin a-kassa. Lise-Lotte Olsson Nnaji ringde då Kommunals lokala a-kassa för att höra vad som skulle hända när utbildningen var klar. Svaret var att utbildningen räknades som överhoppningsbar tid. A-kassan skulle hon få behålla. Från arbetsförmedlingen fick hon samma svar.

Utbildningen skulle ha slutat sista december 2004, men förlängdes i sex månader av länsarbetsnämnden. Och det var det beslutet som gjorde att Lise-Lotte Olsson Nnaji inte hade rätt till a-kassa när kursen var slut. Den var helt enkelt för lång.

– Det är som ett Moment 22. Jag hade inget annat val än att gå utbildningen, annars hade jag inte kunnat få a-kassa. Och nu får jag ingen a-kassa för att utbildningen var för lång. Arbetsförmedlingen säger ”vi har gjort något fel, det ska inte vara så här”. De har varit tillmötesgående, men det ger mig ju inga pengar.

Lise-Lotte Olsson Nnaji har fått ärendet prövat av Kommunals a-kassa som inte har gett henne rätt. Hon överklagade till länsrätten som inte ansåg att Kommunal gjort fel. Nu står hennes hopp till länsarbetsnämnden och Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.

Att Kommunal har gett felaktiga besked är bara att beklaga, menar Carina Ekholm, biträdande kassachef:

– Sedan beror det ju på vad hon har frågat, det är svårt att bevisa. Hennes utbildning har förlängts och byggts på hela tiden. Det blir ofta knöligt när man arbetar och deltidsstuderar samtidigt. Utbildningen har varit så lång att det inte går att räkna som överhoppningsbar tid eftersom hon arbetat för mycket under samma period.

Vems är då felet?

– Arbetsförmedlingen borde ha känt till det här och gett henne rätt besked. Många tycker att reglerna borde ändras. Det tillverkas konstgjorda nödåtgärder från regering och riksdag som sen inte alltid passar ihop med försäkringen. Tyvärr gör det att medlemmen kommer emellan ibland.

Lise-Lotte Olsson Nnajis deltidsutbildning varade i ett år och tre månader. Under den tiden fick hon pengar från försäkringskassan motsvarande a-kasseersättningen.