Hans Karlsson ser arbetsgivarnas kampanj som en del av vänster-högerkampen i samhället.

— Arbetsgivarna står tillsammans med de borgerliga partierna för en marknadsliberal utveckling. De menar att om du sänker priset på vardagsrumsmattor så köps fler mattor. På liknande sätt resonerar de om arbete. De vill sänka priset på arbete. Det kan vi aldrig gå med på, säger Hans Karlsson.

Han tycker att Svenskt Näringslivs krav är ett hot mot den svenska modellen.

— Deras krav är inga små justeringar av modellen. Det är bamseförändringar som vingklipper facket fullständigt, menar Hans Karlsson.

Han tycker att Karl-Olof Stenqvist ljuger som påstår att arbetsgivarna förhandlar i underläge och under hot från facket.

— Hur kan han snacka om pistol mot pannan när direktörer på andra sidan jordklotet bestämmer att 1500 arbeten ska bort på Volvo. Arbetsgivarna har en grotesk makt i vår globaliserade värld. Facket har inte sådan makt, säger Hans Karlsson.

Han menar att om talet om pistolhot var sant hade lönerna varit så höga att Sverige hade konkurrerat sig ur världsmarknaden.

— Så är det inte. Facket använder sina konfliktvapen sällan och med ansvar, säger Hans Karlsson.

Han tycker att facket och löntagarna ska ha större makt än i dag.

— Det finns en del att göra. Till exempel rätten till heltider. Dessutom ska vi stärka föräldrarnas rättigheter i arbetslivet. Vi kan ju inte ha ett samhälle där det är en nackdel att ha barn. Lagen om anställningsskydd (LAS) är en viktig skyddsvall. Turordningsreglerna är grunden för det. Om lagen är ihålig måste den förstärkas, säger arbetslivsministern.