Inte dricka läsk, för då blir du tjock. Inte äta chips, för då blir du tjock.
Tidningar och teve är fulla med varningar för fetma.

Det är lätt att få uppfattningen att bara man inte blir tjock, så är det fritt fram att äta vad som helst.

Men även smala barn och vuxna har många skäl att äta nyttigt och undvika bullar och chips.
På kort sikt för att man helt enkelt blir piggare och mår bättre av bra mat.
På lång sikt för att undvika de sjukdomar som delvis orsakas av dålig mat. Jo, för hjärtsjukdomar och diabetes typ 2 kan man faktiskt få även om man är smal.

Socker, mättat fett (som finns i kött- och mjölkprodukter) och härdat fett (som finns i mycket industritillverkad färdigmat) anses vara de stora hälsoriskerna.

I grunden gäller samma sak för smala som för tjocka. Det gäller att få i sig alla näringsämnen som kroppen behöver. Vitaminer, mineraler, antioxidanter, protein, kolhydrater, fibrer…

För detta behövs flera olika sorters frukt- och grönsaker varje dag. Bröd, pasta och ris, gärna fullkorn. Kött, fisk, ost, ägg och mjölk. Eller bönor och gröna grönsaker om du är vegetarian.

Men visst kan smala unna sig en del av det som man bör undvika om man är överviktig. Till exempel vegetabilisk olja, nötter och avokado, som innehåller nyttigt fett. Fruktjuice och torkad frukt innehåller fruktsocker istället för vanligt socker, och en del experter anser att det är nyttigare.

På senare år har allt fler börjat äta mat med lågt glykemiskt index (GI). Lågt GI har till exempel fullkornspasta, bönor och linser och mjölk. Sådan mat håller blodsockret på en jämn nivå, och sägs minska suget efter sötsaker.

Mat med lågt GI kan göra att man minskar i vikt, så är man smal behöver man inte kämpa för att äta med superlågt GI. Men en del forskning visar på samband mellan mat med högt GI och hjärtsjukdomar och diabetes typ 2, så det kan finnas skäl att inte äta för mycket sådan mat även om man är smal.

Om man vill äta bullar och glass, som har högt GI, kan man blanda något som har lågt GI. Då blir balansen bättre. Ta glassen direkt efter maten, drick mjölk till bullen, eller lägg riktigt nyttigt pålägg på det vita brödet (till exempel ost, skinka, tomat).

Smala barn är ofta petiga med maten. Föräldrar blir lätt för generösa med kakor, glass och chips, för de är glada om barnen överhuvudtaget får i sig något.

Men ett barn som är proppmätt på chips kommer inte att orka äta någon nyttig mat, och får då inte i sig tillräckligt med näring. Det finns oftast inte heller någon anledning att få ett smalt barn att öka i vikt, så länge barnet är piggt och mår bra.

Se i stället till att servera barnet nyttig mat på regelbundna tider. Ett friskt barn får i sig det han eller hon behöver, även om det ser lite ut.

Skapa lugn och ro vid matbordet och tjata inte om mat.