Det var vid ändhållplatsen vid Krokbäck som ett gäng ungdomar sa åt chauffören att strunta i tidtabellen och vänta på deras kompisar. När han till slut ändå körde fick han två hållplatser senare motta en spottloska från en av ungdomarna.

När bussföraren avvisade den skyldiga fick han ett slag i nacken och han återfanns utanför bussen. Enligt TT har han bland annat drabbats av en fraktur på käkbenet.

– Det här är människor som inte respekterar när man säger till dem.
Åldern på dem som har utfört det här är mellan 15 och 25 år och bussföraren är 34 år, berättar Ann-Louise Hägg, klubbordförande för Swebus i Malmö.

Hon beskriver kort hur stämningen på bussgaraget har varit:

– Det är väldigt många som är väldigt rädda.

I januari och februari ska bussförarna få gå en utbildning i konflikthantering. Swebus har också satt in ordningsvakter på bussarna i Krokbäckområdet på helgerna.

– Vi ska jobba i skolor och bostadsområden för att verka förebyggande, säger Hans Nilsson, trafikchef på Swebus i Malmö.

Det handlar om tidigare bussförare, så kallade förarutvecklare, som ska ut i samhället och informera.

Dessutom har Skånetrafiken, den förvaltning som upphandlar all busstrafik i regionen, krävt kameraövervakning från det bolag som kommer att köra bussarna i Malmö från och med juli.

Kameror är något som Ann-Louise Hägg tror på.

– Överallt där man har satt in kameror har det blivit mindre våldsbrott, folk känner sig mer påpassade och klotter och sånt har försvunnit.

Ann-Louise och många med henne tycker dock att det tar för lång tid att installera kamerorna.

Vid misshandeln i Malmö handlade det inte om pengar, eftersom alla kontanter fanns kvar. Annars har kontanthanteringen varit ett av fackets viktigaste krav för att få bort hot och våld från bussarna.