– Det finns ingen plats för parakvat i ett socialt och miljömässigt hållbart jordbruk, säger IULs generalsekreterare Ron Oswald.

Palmolja finns överallt i våra hem. I maten, bredbart margarin, som matolja, i tvålen med mera.

Palmolja är ett vegetabiliskt fett tillverkat från oljepalmen, och förekommer i många margariner, men redovisas bara som vegetabiliskt fett. Miljörörelsen har kritiserat tillverkningen av palmolja eftersom det skövlas regnskog för att anlägga oljepalmsplantager. Två stora exportörer av palmolja är Malaysia och Indonesien.

Nu protesterar också världsfacket IUL mot användningen av giftet i palmoljetillverkningen. I slutet av november ska Världsnaturfondens rundabordskonferens om hållbar palmolja hållas. Där ska producenter, detaljister och andra intressenter träffas för att diskutera kriterier för hållbar produktion
av palmolja.

Men trots att de föreslagna reglerna kräver att producenterna söker alternativ till bekämpningsmedel som räknas till giftklass 1 förbjuds inte användningen av dessa ämnen, skriver IUL.

Som förslaget nu är utformat tillåts fortsatt användning av parakvat som används flitigt på palmoljeplantager och som är ökänt för att förgifta tusentals plantagearbetare och småbrukare varje år.

Parakvat står för en stor del av de tiotusentals årliga dödsfallen inom världens jordbruk. När ämnet väl absorberats genom huden eller lungorna eller oralt är det omöjligt att hejda skadeverkningarna.

Flera länder har redan förbjudit parakvat, senast Malaysia där förbudet träder i kraft 2007.

Lantarbetarfack i hela världen med Internationella unionen för livsmedels- och lantarbetareförbund (IUL) i spetsen har i åratal krävt ett förbud mot parakvat.

I Sverige var ämnet tidigare förbjudet men i EU är det tillåtet. Kommunal har verkat för att det ska förbjudas också där.