För första gången deltog såväl SACO-tidningar, TCO-tidningar som LO-tidningar — sammanlagt 45 publikationer — i tävlingen. Kommunalarbetaren har också tidigare vunnit pris för bland annat bästa bild, men då var det alltså bara LO-pressen som konkurrerade.

De undersökande reportagen som nu belönades publicerades i nr 1/2005 och 2/2005 och heter ”De tre myterna om personalbristen” och ”Arbetslöshet – det verkliga hotet mot framtidens äldreomsorg”.

— Det är bra att de uppskattar artiklar i Kommunalarbetaren som behandlar viktiga samhällsfrågor, säger Bengt Bergsmark. Jag hoppas att flera kommer att läsa de här artiklarna som avslöjar myter som sprids om personalbrist och jobb i framtiden. Det går faktiskt att påverka framtiden: Om det kommer att finnas någon som tar hand om oss när vi blir gamla. Det är inte en opåverkbar befolkningsfråga, utan en fråga om arbetslösheten.

Det är andra gången på tre år som Bergsmark belönas.

Hederspriset för bästa webbnyhet blev ”Lettisk lönedumpning i Sverige” som publicerades på Kommunalarbetaren.se den 22 juni och i papperstidningen i sommarnumret 13/2005. Artikeln handlar om företaget Hyrlett.

— Det var egentligen väldigt enkelt att skriva nyheten, säger Robert Janson. Men man blir överväldigad över genomslaget som den fick i andra medier.

– Jag är glad och stolt att vi utmärker oss bland de samlade fackförbundstidningarna, säger Kommunalarbetarens chefredaktör Liv Beckström.

Pris för bästa text gick till Ann Dahlin på tidningen ST Press, tidigare Statstjänstemannen. Bästa bild publicerades i Dagens Arbete och var tagen av Lars Tunbjörk. Bästa presentation återfanns i Finansvärlden och var skapad av Jonas Hallqvist. Fackliga Nyheter delade ut två priser. Förutom Kommunalarbetarens Robert Janson fick Siftidningens Anita Täpp pris för Bästa nyhet på webben.

Fackliga Nyheter är en ideell förening som samlar fackliga nyhetssidor på nätet, webbadressen är www.fackliganyheter.nu.

Vill du ha de belönade artiklarna, kontakta Teresa Gryko på telefon 08-7282889 eller e-post teresa.gryko@kommunal.se