Jag tror att du har en häck med vresrosor runt tomten. Det är en gammal kulturväxt från Kina och Japan, som infördes till Europa 1796. I Japan lär man ha framställt en förförisk parfym med en blandning av rosens kronblad, kamfer och mysk och det är en växt med mycket gamla anor.

Vresrosen som buske eller häckväxt bildar snabbt täta, en till två meter höga ogenomträngliga snår. Du har ju också märkt att dina plantor skickar mycket rotskott. Vresrosens förmåga att tåla tuffa förhållanden har gjort den användbar i många olika sammanhang och den lämpar sig utmärkt som friväxande häck. För att hålla sig fin kräver den mycket hård tillbakabeskärning med tre-sex års intervaller för att inte bli kal nertill. Den tål att beskäras ner till marknivå. Du kan lugnt skära tillbaka dina buskar ordentligt nu eller fram på vårkanten, men du får nog räkna med en till två säsonger innan de åter är täta och blommar igen. Stor snötyngd på buskarna orsakar ofta att de blir deformerade och fula, så ruska av plantorna ibland om det blir mycket blötsnö. Flytta buskar gör du lämpligen på hösten när plantorna fällt sina löv eller på våren innan de kommit i växt. Glöm bara inte att vattna ordentligt vid omplanteringen.