Under oktober har det tagits många steg mot ett hälsosammare liv i Tierps kommun. Närmare bestämt 446 miljoner. Eller åtta varv runt jorden. Över 1300 av 1600 anställda deltog i en stegtävling ordnad av kommunen. Och nästan alla gick de minst 7000 steg om dagen som krävdes för att vara med i utlottningen av totalt 15 semesterveckor.

Anita Pettersson är vårdare på gruppboendet Svängen 11 och en av vinnarna.

– Jag blev väldigt snopen, naturligtvis. Folk började gratulera och jag visste ingenting. De hade sett det i tidningarna. Så det var väldigt roligt.

Hon promenerar en hel del i vanliga fall också, men tävlingen var en sporre.

– Även om det var lite ruskväder gick man ut, säger hon.

Men Anita Pettersson är inte den enda tursamma kommunalaren, ytterligare sex stycken har vunnit varsin semestervecka.

Kommunchefen Per Nordenstam är väldigt nöjd.

– Om utvärderingen visar att det har gått så bra som jag tror, kommer vi upprepa tävlingen.
Han berättar att idén om en tävling föddes i anslutning till en folkhälsovecka i våras.

Valet föll på Korpens riksomfattande stegtävling, men med extra priser i potten. Kommunen bekostade stegräknarna, som deltagarna får behålla.

Per Nordenstam tror att det är tävlingsformen och positivt grupptryck som ligger bakom det lyckade resultatet. På nätet har deltagarna kunnat följa sin egen och andras prestationer.

Stegtävlingen kostar kommunen drygt en halv miljon kronor, men med tanke på att arbetsgivarna sedan årsskiftet betalar 15 procent av sjukpenningen för heltidssjukskrivna finns det pengar att spara.

– Nu går det att räkna på sådana här aktiviteter, säger Per Nordenstam men påpekar att det inte bara handlar om sänkta kostnader utan även om att kommunen ville få igång vardagsmotionerandet.

Bästa laget kom från Centralskolan och kan se fram emot prisutdelning, pokal och restaurangbesök. Och Anita Pettersson tänker fortsätta att gå. Kanske till och med på den nyvunna semestern.