Vår egen tränare och friskvårdare Beatrice Ahlperby vet hur viktigt det är att inte tappa taget om träningen. Den som var så lekande lätt under sommarhalvåret — som onekligen inbjuder till mer utevistelse och rörelse. Nu är den säsong inne när det är lätt att skylla på väder, tidsbrist och trötthet för att slippa ge oss ut i mörkret… Hur peppar jag mig bäst, när stugvärmen lockar?

— Du bör sätta upp mål för din träning, men du behöver inte alls känna höga krav på avancerade övningar. Själv är jag barnledig just nu och promenerar mycket med min lille Edvin i vagnen. I övrigt tycker jag det räcker med två pass i veckan, ett med styrketräning på Friskis & Svettis och ett utomhus med omväxlande ”gåing” och joggning.

Jo, men när man varit duktig en tid kanske man landar i soffan igen..?

— Det är viktigt med regelbundenheten. Samtidigt finns förstås risken att träningstillfällena tunnar ut och blir sporadiska. Men det förebygger du genom att föra en träningsdagbok, som jag själv gör. Då skriver du upp varje gång du varit aktiv, vad du gjorde och hur länge i almanackan eller väggkalendern. Sedan summerar du efter varje vecka. Man brukar faktiskt reagera när man ser att det inte hänt något på en vecka.

Bea älskar att åka skidor och brukar alltid passa på när snön räcker till.

— Vi bör njuta av snön om vi har den och så länge vi har den! Nästan varje kommun bjuder också på fina konstfrysta skridskobanor både inne och ute. Investera i skridskor och gör sällskap med barnen. En annan variant är långfärdsskridsko när väder och isförhållanden tillåter. Att åka pulka med barnen är också en höjdare ur motionssynpunkt. Du måste ju pinna uppför backen också…Om det har snöat mycket, ta på dig bra kängor och ut och pulsa innan plogbilen hunnit dit. Härligt och rena styrketräningen.

Det handlar inte minst om att hinna ut innan mörkret faller. Dagarna krymper ju mer och mer.

— Ja, ta vara på ljuset. Rör på dig och promenera på lunchen och på helgerna. När solen gått ned rekommenderar jag ett besök på närmaste simhall. Efter simturen kan du sedan krypa in i bastun och mysa.

Bea vill också slå ett slag för de lokala gymnastikföreningar som brukar finnas på varje liten ort. De har gympa på kv
ällstid:

— Att komma in i hallen, möta det starka ljuset och genast få en fräck låt i öronen är rena kicken. Hur trött man än är blir man pigg! Det går ofta bra att avsluta med bastu här också, för att stressa av.