En halvtimme om dan. Du behöver minst en halv timmes snabb promenad om dagen eller tre ordentliga träningspass i veckan för att behålla konditionen. Den vältränade behöver göra mer än nybörjaren.

Skaffa partner. Skaffa dig en träningspartner om du inte redan har en. En partner hjälper en att komma iväg.

Utmaning. Utmana gärna en familjemedlem eller en kompis på styrketräning med vikter. Vem orkar lyfta tyngst om ett halvår?

Vardagsmotion. Ta trapporna, spela boll med barnen, kliv av bussen ett par hållplatser före målet. Och följ bantningsprofessor Stephan Rössners råd att röra på dig hemma: Gå fram till teven när du byter kanal. Stretcha när du pratar i telefon. Dansa loss om du hör en bra låt på radion. Kort sagt, fastna inte i stillasittande.

Håll dig frisk. Höstsnuvor och vinterförkylningar saboterar de bästa föresatser och det kan ta emot att komma i gång igen. Bra att förebygga, alltså. Jag brukar varje morgon pressa två citroner och blanda med en liter kallt vatten och flytande sötningsmedel, för att sedan bjuda familjen på en c-vitaminbomb. Frisk luft håller också bacillerna borta.

Shoppa. Fördela julshoppingen över flera helger. Att gå in och ut i affärer och leta klappar är faktiskt en sorts träning, det med.