Förslaget har ännu bara diskuterats i kommunens vårdutskott. Tanken är att en grupp ska ägna sig åt städning, få utbildning och bli specialiserade på det. Övriga ska ägna sig åt vårdarbetet. Man diskuterar också att lägga ut tvätt och handling.
Hemtjänsten i kommunen motsvarar 48 årsarbeten.

– Vi tycker det är bra att de som kommer hem till pensionärerna och städar har vårderfarenhet, det är en trygghet, säger Christer Gunnarsson, områdeschef för heminsatserna.

I beräkningen ingår att personal ska kunna utföra 3 – 4 städuppdrag per dag.

Blir det inte för tungt att bara städa?

– Idag städar alla litegrann, och det finns ingen fokus på städuppgifterna. Nu skulle vi kunna bli bättre på kemikalier, ergonomi och redskap. Det behöver inte bli sämre, säger Christer Gunnarsson.

Frågan är inte alls avgjord än, inte heller om tvätt och handling ska läggas ut eller ingå bland arbetsuppgifterna.

– Många av dem som arbetar i hemtjänsten vill ägna sig helt åt omvårdnad, säger Åsa Lindström, facklig företrädare på Kommunals sektion i Svedala. Jag tror också att vi har medlemmar som är intresserade av att koncentrera sig på städarbetet. Men man måste vara uppmärksam på arbetsmiljön, att det inte blir för tungt.

I Helsingborg har man flera års erfarenhet av att dela upp städ- och vårdarbetet i hemtjänsten.

– Hos oss kombineras städarbetet med tvätt och handling. Det blir också lättare att göra scheman då, säger Alice Olauson, huvudskyddsombud i Kommunals sektion i Helsingborg.

– Det är ett tungt jobb att enbart städa, och blir någon arbetsskadad, blir det en dyr affär för kommunen. Facket bör kräva en konsekvensanalys.