Spännande, att dra upp en alldeles egen amaryllis från frö! Får du fram en vacker planta kan du sedan ge den ett eget sortnamn. Det är inte ovanligt att amaryllisen sätter frö. Men man brukar oftast klippa bort fröställningen som dyker upp efter blomningen (men spara stjälken) för att fröproduktionen inte ska ta för mycket kraft från själva löken.

Ta fröna när kapslarna blivit ljusbruna och mognat och så i torv/sandblandning. De brukar gro efter 4-6 veckor i rumstemperatur. När de blivit tillräckligt stora sätter du dem i mindre krukor och håller dem i 12-18 graders temperatur.

Sköt dem sedan som en vanlig krukväxt och håll dem i vegetation över vintern. Omplanterar gör du efter hand. Efter sommaren och även nästkommande vinter ska lökarna ha vuxit rejält. Sommaren därefter minskar du gödslingen i juni, i juli också på vattningen och slutar vattna helt i augusti. I september faller förhoppningsvis bladen av och plantan går i vila. Plantera om i ny jord och till större kruka. Låt halva löken sticka upp ovan jord. När sedan löken vill utveckla blomstjälkar (december eller januari), gör en rejäl genomvattning och förvara i cirka 20°C. Tiderna kan variera beroende på omständigheterna. Ibland får man driva lökarna ytterligare en säsong för att de ska orka producera blomstjälkar. Hoppas att det blir en vacker blomma så småningom!