Silvergirlanden och bärljungen tävlar med varandra om att dra till sig uppmärksamheten.
Murgrönan hänger i långa sjok och vinterbären lyser med sin lilaröda färgprakt. Vem har påstått att man inte kan njuta av växtkraft under hösten och vintern? Vem har sagt att balkongen, när hösten kommer, måste förvandlas till en avstjälpningsplats för sommarens utdöda växter och tomburkarna från festen?

Inte Malin Ripskog i alla fall. Hon har skapat ett höstparadis på sin och sambons lilla balkong i Huddinge i södra Stockholm. Här sitter hon med en varm filt, en kopp kaffe och kanske en bra bok att läsa också när höstkylan råder. Balkongen som vetter mot öst hinner inte få mycket av höstsolen innan den försvinner bakom husen mittemot. Men det gör inte så mycket enligt Malin Ripskog. Växterna klarar sig utmärkt. Några av dem överlever vintern, medan några lever ända fram till den riktiga vinterkylan kommer med flera minusgrader .

Murgrönan har hängt där sedan i våras och vuxit till sig och klarar sig över vintern. Ljungen och vinterbären likaså penséerna i urnan klarar sig också över vintern även om penséerna ser vissna ut när det är kallt. Vissa andra växter som alunroten kommer att vissna när vintern kommer. Då kan man lägga lite mossa eller några röda äpplen i lådan så ser det fint ut, säger Malin Ripskog.

Själv arbetar Malin Ripskog som trädgårdsingenjör på Bergianska botaniska trädgården i Stockholm. Hon utbildade sig på Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp i Skåne. Hon visste tidigt att hon skulle jobba med växter.

— Trädgårdsarbete är fysiskt tungt men att jobba med något som växer fram från frö till planta och åter till frökapsel ger styrka.

— Man kan släppa loss fantasin när man ska plantera i balkonglådorna, säger hon. Den ärvda urnan har jag tagit fram och de små statyerna är sånt som man har hemma men som man ofta inte har framme. Det blir mer personligt så här. Man kan ha levande ljus i glasbehållare så att det lyser upp.

Vissa saker kan vara bra att tänka på när man planterar, påminner Malin Ripskog. Jorden man planterar balkongväxterna i är viktig. Det ska helst vara urnjord. I den finns långtidsverkande gödning som växterna mår bättre i än i den jord man köper i mataffären. En annan sak att tänka på är att hålla sig till ett tema.

— Det är bra att upprepa en viss färg. Här har jag hållit mig till rosa och rött. Man ska också tänka på bladformer och färgerna på bladet. Här återkommer silver både i silvereken och i silvergirlanderna.

— Man ska tänka att växterna ska vara vintergröna, påminner Malin Ripskog. Och att det är trevligt med växlighet året runt. 

Tips på bra växter:

Murgröna

Perennljung

Bärljung

Vinterbär

Småbladig järnek

Höstpenséer

Silverek