Oxel (Sorbus intermedia) som häckväxt kan man se då och då, men vad jag vet inte med genomgående stam. Studerar man litteraturen finner man också att just oxel inte rekommenderas som häckväxt med genomgående stam. Den bör nog snarare behandlas som en ”buske”. Ni borde alltså ha klippt ner plantorna hårt redan vid planteringstillfället och sedan behandlat dem därefter. Jag vet ju inte riktigt förutsättningarna för just er oxelhäck, men jag tror inte den blir tätare med åren. Att kapa av den bara någon decimeter på höjden resulterar oftast i att man får en kraftig kvastbildning strax under beskärningsstället och att den fortfarande är lika kal nertill.

Om ni verkligen vill försöka skapa den perfekta häcken bör ni kanske plantera en ny, vilket är dyrt och jobbigt. Eller chansa på en mycket kraftig nedskärning, då ni klipper ner häcken till cirka en halv meter och hoppas att den svarar på ett bra sätt. Följande år släpper ni upp höjden någon decimeter per år och ser till att basen är något bredare än toppen.