Sedan 1975 har Riitta arbetat som undersköterska, just nu är hon på äldreboendet Lennings sjukhem i Norrköping.
— Jag är aldrig sjuk och är väldigt mån om min kropp: tränar och spelar golf.

Men arbetet hade blivit stressigare, det hade införts delade turer, något som hackade sönder arbetsdagen och skapade ett hetsigare tempo. Riitta fick svårt att sova och orkade inte med jobbet.

Så i våras tog det helt stopp. Riitta var på semester i Spanien med ett par vänner.
— Jag kunde inte koppla av alls. Min kompis övertygade mig om att jag måste gå till läkaren när vi kom tillbaka till Sverige.

Det gjorde Riitta. Doktorn sjukskrev henne och i två månader var hon hemma från jobbet.

— Jag var tvungen, annars skulle jag till slut inte orka resa mig ur sängen.

Efter sjukskrivningen kunde allt ha blivit frid och fröjd, men här började problemen. Försäkringskassan och dess försäkringsläkare ville inte godta sjukintyget och gick inte med på att betala ut sjukpenningen.

— Jag blir så förbannad när försäkringskassan säger att man inte är sjuk! Varför ska jag betala skatt? Det är bättre med privata försäkringar, säger Riitta.

Riitta klarade sig tack vare sparade pengar och att hon inte lever ensam.

— Hade jag varit själv hade jag hamnat i diket direkt.

Som reglerna ser ut idag ska försäkringsläkaren inte träffa patienten själv, utan bara granska sjukintygen. Det är något som Riitta Johansson tycker är helt fel.

— Hur ska hon veta att jag är frisk när hon aldrig ens har träffat mig?

Idag är hon tillbaka på arbetet och hon mår bra igen.

— Jag jobbar raka veckor. Det plus min finska sisu har hjälpt mig, säger hon.

I fall som anses som svårbedömda tar handläggaren på försäkringskassan hjälp av en försäkringsöverläkare. I det här fallet heter hon Maud Smeds. Hon vill inte uttala sig om det konkreta fallet med Riitta Johansson, men säger:

— Frågan är om sömnsvårigheter är att betrakta som sjukdom, det är på snudden. Trötthet är sådant som man kan känna i livet utan att man är sjuk. Det som vi har varit vana vid i Sverige är att sjukförsäkringen används som en slags allmän frånvaroförsäkring och så är försäkringen inte utformad från början.

Riittas läkare heter Åke Johansson och han arbetar på Hagebys vårdcentral. Han överraskades av försäkringskassans beslut och är mycket kritisk:

— Det är skit, säger han. Det var grymt att man nekade henne.

Åke säger att han ansåg att Riitta var drabbad av en utmattningsdepression.

— Så här har det varit i många år, att man tvingas vara hemma ett par veckor ibland för att man kör sig för trött, speciellt i vårdjobben. Det är slitit och tungt, säger Åke Johansson

Maud Smeds, på försäkringskassan, betonar att den enskilda läkarens sjukintyg inte räcker för att sjukskrivningen ska godkännas. Det är bara en del av det underlag som handläggaren har att ta ställning till, säger hon.

Riitta håller med Maud i det hon säger om att sjukförsäkringen inte ska vara någon allmän frånvaroförsäkring, men säger också:

— Helt vanlig trötthet är en sak. Men att inte sova i långa perioder är en helt annan sak.