Kommunalarbetaren har intervjuat partisekreteraren Marita Ulvskog inför socialdemokraternas partikongress den 29 oktober.

En av de frågor som kommer att debatteras på kongressen är sänkt alkoholskatt. S-kvinnorna är emot, partiet för, var står du?

— Att sänka alkoholskatten är ett val mellan pest och kolera. Bara 35 procent av spriten säljs genom Systembolaget. I det läget kan EU anse att vi inte kan ha kvar monopolet utan måste sälja på andra ställen också. I så fall, även om det är ett val mellan pest och kolera, väljer jag sänkt alkoholskatt hellre än att sälja sprit på Konsum.

Vilken fråga kommer du att brinna mest för på kongressen?

— Alla frågor kring jobben. Svenskt Näringsliv har målat upp det som alla jobb försvinner från Sverige, vilket inte är sant. Jobben kommer att finnas inom en framtidsinriktad avancerad produktion av varor och tjänster. En hel del inom offentliga sektorn. Vi behöver bli bättre på att skapa de nya jobben och samtidigt hejda domedagsprofetiorna.

Vad är det för skillnad på era subventionerade plusjobb och hushållsnära tjänster med skatteavdrag?

— Det är en enorm skillnad. De som hånfullt talar om hänga-gardin-jobb är samma grupper som kämpar för skatteavdrag för att hänga gardiner hos medelklassfamiljer. Hånfullheten gör mig förbannad. Om min 91-åriga pappa i Luleå slipper balansera på en trappstegsstol för att sätta upp en glödlampa utan får hjälp av en plusjobbare, är det för mig hundra gånger mer värt än om någon städar hemma hos mig och jag får skatteavdrag.

Socialdemokrater tycker olika om föräldraförsäkringen, vad tycker du om delad föräldraförsäkring?

— 1975 fick jag själv ta del av den. Min man och jag delade de sju månaderna mellan oss. Målet bör vara ett jämlikt uttag men vi bestämde själva. Och 75 procent av småbarnsföräldrarna säger att de vill bestämma själva. Då ska vi inte som en upplyst elit komma och slå dem i huvudet och säga: ”Ni förstår inte det här. Vi måste lagstifta.” Det känns inte bra.

Vi stöter på medlemmar i Kommunal med trasiga tänder, Hur ska de få råd att gå till tandläkaren?

— Det kommer att bli en stor fråga på kongressen. Människor måste ha möjlighet att laga sina tänder utan att behöva ta lån eller åka utomlands. Jag har massor av idéer men det är inte upp till mig att presentera dem just nu.

Hur kan du påverka? Hur stor makt har du inom socialdemokratin?

— Jag har ingen annan makt än den som partiets majoritet gett mig. Jag är partiets tjänare, inte någon som sätter mig över partiet.

En del anser att du har blivit försiktigare. Får en partisekreterare inte ha egna åsikter?

— Är det någon som vill att jag ska angripa kungen igen, som jag gjorde när han uttalade sig om Sveriges agerande vid flodvågskatastrofen? Så försiktig har jag inte varit. Jag tycker precis som jag alltid har tyckt. Jag vill ha en stark offentlig sektor. Jag röstade nej och har en mycket kritisk hållning till EU och EMU.

Fortfarande?

— Ja, självfallet. Men nu är vi med och bör vara EU-praktiker i stället för EU-predikanter. Framför allt måste vi vara stentuffa när det gäller tjänstedirektivet, det vill säga sätta stopp för lönedumpning. Privata europeiska intressen ska inte få konkurrera ut offentlig vård och omsorg med sämre löner.

Kan äldrevård skötas privat?

— Nej, den ska huvudsakligen vara i offentlig regi.

Äldreomsorgen är för övrigt den stora framtidsutmaningen för oss utöver jobben. Man ska inte behöva ställa sig i en kö och bli föremål för en biståndsbedömning. Precis som man har rätt till barnomsorg ska man ha rätt till äldreomsorg. Det är vår vision.

I Stockholm provas sextimmarsdagen, i Kiruna tar socialdemokrater och moderater bort den. Är du för eller emot sextimmarsdagen?

— Det är viktigare att lagstifta om heltid. Det betyder mycket för kvinnors ekonomiska självständighet och medför bättre pension. Det finns de som utför heltidsjobb på sin deltid. De utsätts för en enorm press.

Var det bara valtaktik att bilda Feministas för att inte tappa röster till Feministiskt initiativ?

— Jag får leva med att det beskrivs som valtaktik, även om det är osant. Jag har självkritiskt konstaterat att det inte har hänt så mycket sedan vi i partiprogrammet 2001 förklarade oss vara ett feministiskt parti. Därför beslöt vi skapa ett nätverk. Vi har klassperspektivet, medan Fi inte väljer mellan höger och vänster utan framställer sig som en hamn för även borgerliga kvinnor.

Vad gör du om tio år?

— Jag jobbar nog, gärna något med kultur och är samtidigt fritidspolitiker. Att bli chef för Filminstitutet vid 64 vore inte så dumt.