För det första vill jag säga grattis, för att du har en så god relation till din arbetsledare! Men det han gör för dig ingår i hans skyldighet att se om sin personal och du utsätter dig för en risk om du drar för höga växlar på det.

Du skriver att ni har utväxlat djupa blickar, men att han ”tyvärr” har fru och barn. Jag tror att du ska försöka hålla huvudet kallt och ta en allvarlig funderare på dina olika alternativ. Kanske har du missbedömt hans känslor och tolkar dem till din egen fördel? Hur beter han sig gentemot dina kollegor, är han lika trevlig mot dem? Vill du verkligen riskera ditt jobb genom att ta steget att berätta hur du känner? Om han inte besvarar dina känslor kan det bli svårt för dig att jobba kvar, för han kommer troligen att ändra attityd till dig. Om ni inte klarar att reda ut det hela och gå vidare.

Om han själv tar ett initiativ och säger att han har känslor för dig uppstår ett annat läge. Och andra problem att ta ställning till.

Som det nu är tror jag du gör bäst i att inte säga något, glädjas åt vänskapen och jobba vidare. Men om dina känslor är för starka kanske det är bättre att du byter jobb.