– Förarna tycker att vi ska strejka också, säger Peter Jonsson, klubbordförande vid Kallhällsgaraget utanför Stockholm.

Det var den 29 september som Seko-klubbens ordförande i Stockholms tunnelbana, Per Johansson, blev inkallad till sin arbetsgivare Connex och fick veta att han skulle avskedas. Det formella avskedet på papper hade ännu inte kommit den 12 oktober. Den 6 oktober genomförde Seko-medlemmar på eget initiativ strejker i tunnelbanan med trafikkaos som följd. Nya aktioner kan vara på gång, enligt uppgifter i medier.

Connex är också arbetsgivare för en del av de anställda inom Stockholms busstrafik. Garaget i Kallhäll och Råsta har Connex som arbetsgivare.

Ilskan har stundtals varit stor bland förarna, enligt fackliga företrädare för bussförarna inom Kommunal som Kommunalarbetaren varit i kontakt med.

– Några garage tycker att vi borde göra samma sak. Men det är inget som den fackliga organisationen kan styra, säger Lars-Åke Sandström, ordförande i Kommunals trafiksektion i Stockholms län.

Än så länge har Kommunals trafiklubbar nöjt sig med att skriva på namnlistor till stöd för Seko-medlemmarnas sak. Och några vilda strejker bland bussförarna är inte på gång, enligt vad de fackliga företrädarna känner till.

Varslet om avsked har av Seko uppfattats som ett sätt av arbetsgivaren att tysta en facklig företrädare som varit engagerad och kritisk. Stefan Furehed, klubbordförande inom Kommunal vid Brommagaraget, säger att han märkt en större rädsla sprida sig.

– Känslan är att de håller på att tysta oss, vi vågar inte säga ifrån. Det är det som är risken med alltihopa. Att vi tystas, säger han.

Seko centralt har meddelat att man tänker driva ärendet till Arbetsdomstolen om inte Connex drar tillbaka varslet. De av Kommunals klubbar som också har Connex som motpart har beslutat att avvakta med åtgärder tills vidare.

– Vi avvaktar en eventuell dom eller om det trappas upp på något annat sätt, säger Peter Jonsson.

Seko-klubbar i Stockholm har begärt av sitt förbund att få tillåtelse att dra i gång en politisk strejk, bland annat eftersom man menar att avskedandet haft stöd hos Storstockolms lokaltrafik, SL.

Skulle det blir en politisk strejk kan det bli aktuellt med stöd från Kommunal, enligt Lars-Åke Sandström. Men en sådan aktion tycks i så fall dröja.

– Styrelsen har gett förhandlingsavdelningen i uppdrag att utreda frågan, säger Jonas Pettersson, informationschef hos Seko.

Hur lång tid tar det att utreda?
– Det kan ta tid, det är en ganska komplicerad fråga.

Däremot har Seko beslutat dra igång en kampanj för yttrandefriheten på arbetsplatserna. Den startar torsdag den 20 oktober.