Ett virus, en trojan eller en nätverksmask kan ha infekterat systemet. Datorvirus har funnits sedan början på 1980-talet. Från att ha varit ganska harmlösa och mer gjorda för att busa med användaren har de blivit mer och mer sofistikerade. Johan Jarl säkerhetsexpert på F-secure:

— I dagsläget används virussmittade datorer mer på ett affärsmässigt sätt. Man smittar datorer och försöker göra så användaren inte ska se att han är smittad. De som har gjort viruset har kontroll över massor av smittade datorer.

Med de smittade datorerna kan sedan den som ligger bakom viruset utföra så kallade DOS-attacker (Denial of service) mot företags webbsidor. Med de smittade datorernas hjälp överbelastar man ett företags webbserver så att den till slut kraschar. Ofta är det ekonomisk brottslighet som ligger bakom. Men det kan också innebära att din dator fungerar som server i ett nätverk och blir lagringsplats för exempelvis porr.

Enligt Johan Jarl kommer det ungefär 10-20 nya virus om dagen. Nätverksbaserade virus blir allt vanligare. De stora virusutbrotten Blaster och Sasser var nätverksvirus, eller maskar som de ofta kallas. Det räcker med att gå ut på Internet för att bli smittad.

Men den vanligaste smittvägen är fortfarande genom e-posten. Över 90 procent av alla virus kommer den vägen.

Johan Jarl rekommenderar att man har två e-postadresser. En adress för viktiga adresser och en mer till skräp:

— Om man anmäler sig på webbsidor och forum är risken stor att man får spam den vägen och många spam innehåller virus.

Smitta via chatprogram som Microsoft Messenger blir allt vanligare.

— Helt plötsligt kan det komma upp ett meddelande i chatfönstret med en länk som man uppmanas att klicka på. Viruset sprids sen till alla kontakter man har i sin chatprogramvara.

Ett nytt fenomen är ”phishing”. Det innebär att man döper om en webbadress till en snarlik adress och gör en kopia av den sida man normalt besöker. När användaren av misstag skriver fel adress i adressfältet hamnar man på en smittad sida.

— Det senaste exemplet var att man gjorde en adress som var lik sökmotorn googles, när folk skrev fel adress kom de in på en sida som såg likadan ut men som hade skadlig kod. Då blir man smittad direkt när man kommer in på sidan, säger Johan Jarl.

Hur är det då med att fylla i sitt kontonummer när man e-handlar?

— Först och främst måste jag veta att min dator är virusfri och att webbadressen är korrekt. Sen ska man alltid kolla att det finns ett litet hänglås nere i webbläsaren. Då vet jag att informationen mellan mig och att den här webbsidan är säker och krypterad. Då är det ingen som kan uppsnappa informationen på vägen, säger Johan Jarl.

Kan en mp3 fil eller en filmfil vara virussmittad?

— Inte i dagsläget, men i framtiden vet vi inte hur det ser ut. Nu döper man om filer till snarlika namn. Om det skulle stå matrix.avi så kan det istället stå matrix.exe, säger Johan Jarl.

De flesta virusprogram har ungefär likartade funktioner och mer eller mindre bra förmåga att upptäcka olika typer av hot och virus. De program som finns på marknaden ger ett ofta ett bra skydd. I paketen ingår både brandvägg och antivirusprogram.

Håll ögonen öppna för de tester som görs av antivirusprogram och brandväggar i olika datortidningar! Då kan du se hur väl vissa gratisprogram klarar sig mot sina kostsammare konkurrenter.