– Det är bra att det blir en uppföljning. Och det är en bra satsning. Sen kunde man önska att vi ägnade mer tid åt de här sakerna även tiden emellan resorna, säger Fredrik Nelander, Kommunals sektionsordförande i Vara.

Alla fast anställda, inklusive ledningen, i kommunen åker under sju veckor i höst i omgångar till Island för 40 timmars kompetensutveckling.

För fyra år sen gjorde personalen motsvarande resa, fast då till Mallorca.

– Det viktiga är inte att utbildningen sker utomlands. Det viktiga är att det blir ett internat, att man finns i en annan miljö och kopplas bort från sin vanliga arbetsplats. Att alla är tillsammans och svetsas samman, säger Barn- och ungdomsförvaltningens chef Gudrun Lidén, den enda förvaltningschefen som inte befann sig på Island när Kommunalarbetaren sökte någon i ledningsgruppen för en kommentar.

Första gången personalen åkte utomlands handlade det om ”arbetslagsutveckling”, det var ett sätt att svetsa samman arbetsgrupperna. Den här gången ska det handla om ”verksamhetsutveckling”. Brukarna och själva verksamheten ska ligga mer i fokus än personalen är det tänkt.

Att det just blivit Mallorca och Island beror på att de alternativen vid upphandling visat sig vara bättre och även billigare, enligt Gudrun Lidén. Även om man jämför med svenska alternativ.

Årets projekt beräknas kosta över 12 miljoner kronor, inklusive utbildning före och efter resan.

Skulle inte Kommunals medlemmar vara mer betjänta av att de pengarna gick till löneökningar i stället?

– Det ena utesluter inte det andra. Det är delvis externa medel som finansierar projektet. De här pengarna hade inte gått till löner i alla fall, säger Fredrik Nelander.

Sammanlagt är det omkring 1 350 anställda som utbildas varsin vecka på Island. Det gäller inte vikarier och timanställda eller deltidsanställda med mindre sysselsättningsgrad än 40 procent. Utbildningen pågår fram till och med slutet av november.