Hennes titel är filosofisk praktiker, hennes yrke att med logiska samtal hjälpa villrådiga människor att bringa reda i och skaffa sig överblick över sina trassliga liv.

Att filosofera är detsamma som att fundera över meningen med saker och ting. De bästa filosoferna är våra barn, tycker Agneta Åhs. De är logiska, rationella, rättvisa och ifrågasättande. Men det finns hopp även om oss vuxna. I grund och botten är vi alla små filosofer med förmåga till logiskt tänkande.

Det gäller bara att våga ifrågasätta våra känslor, ta ett steg till och försöka få syn på de värderingar som styr dem — och därmed även vårt handlande. Agneta Åhs uppgift är att hjälpa till att föra ett resonemang som hjälper till att hitta de grundvärderingar som formar våra liv.

Att bryta upp ur ett destruktivt förhållande kan vara svårt, även om man vet att man borde. En kvinna som alltid diskar och städar medan familjen ser på tv kan med hjälp av de rätta frågorna få syn på hur hon värdesätter sig själv och göra något åt det. När man ser en situation klart vet man oftast hur man vill handla. Filosofen värderar inte, men hjälper till att reda ut alternativen, fundera över konsekvenserna och förhoppningsvis kunna göra ett val.