Det är en bild av katastrofen. En bild vi brukar se från Afrikas härdar. Den här gången kommer bilden från världens rikaste land, USA, och visar med skärande tydlighet hur människor prioriteras olika.

Svart och fattig — gå och dö! Vit och rik — här kommer hjälpen!

Trots det har bilderna från New Orleans fått en hel värld att bistå USA.

Ärkefienden Castro står beredd med läkarteam, svenska räddningsverket erbjuder nödhjälp och här i Afrika gräver presidenterna djupt i statskassorna och sänder bistånd.

Alla perspektiv blir omkullvälta, som när Idi Amin skickade bananer till Storbritannien — fast på riktigt.

Jag flinar förtjust och funderar på att skicka några tvålar. Eller kanske de gamla avlagda kläderna? Världens enda supermakt räcker bedjande ut händerna och visst vill jag hjälpa till. Även om det sker med ett fult litet flin.

Men flinet stelnar när jag befinner mig på resa i Lesotho i södra Afrika och talar med en representant för FN:s livsmedelsprogram. Jag frågar nyfiket om också Lesotho, ett av världens fattigaste länder, har skänkt pengar till USA?

Mannen jag talar med är dansk och suckar trött.

Det visar sig att han jobbade för Röda Korsets katastrofenhet under terrorattackerna mot World Trade Center för fyra år sedan.

— Jag blev nedringd av människor som ville hjälpa till, berättar han. En kille hade ett parti på tusen par kalsonger han ville skänka.

— Jag sa; USA är världens rikaste land och har nog av kalsonger, i Bangladesh däremot skulle vi verkligen behöva dem — fast det vägrade han. Kalsongerna skulle till New Yorks finansdistrikt, punkt slut.

I-världen ska hjälpas, medan u-landsmänniskor går barstjärtade. Och reprisen utspelas just nu.

För vad är det som gör att vi genast sänder hjälp till USA, men struntar i till exempel den annalkande svältkatastrofen i södra Afrika? Lesotho ber på bara knän om hjälp och omvärlden står handlingsförlamat dövstum.

Är det inslaget av något oväntat, annorlunda, som gör att vi mangrant ställer upp för New Orleans-borna? Som faktiskt borde tagits om hand av sin resursstarka regering.

Eller är vi alla likt den amerikanska regeringen?

Vit och rik-land — här kommer hjälpen!

Svart och fattig-land — gå och dö!

Carolina Jemsby är frilansjournalist i Johannesburg,
Sydafrika.