Lite större krukväxter behöver ofta inte planteras om varje år. Vänta, tills krukan är ordentligt fylld med rötter och knacka då loss den från jordklumpen. Ta också bort så mycket jord som möjligt från rotklumpen och klipp bort alla dåliga rötter. Ta sedan en ny kruka, som bara är något nummer större. En växt i en mindre kruka med lagom mycket friska rötter brukar nämligen stå stadigare än en planta i en stor kruka med lite rötter! Plantera nu om med jord som gärna är lite grusig och lägg krukskärvor i botten. Fyll på med lite jord. I med växten och sedan jord längs med krukkanterna. Slå med handen mot dem, så att jorden rinner ner och fyller upp alla tomrum. Ta eventuellt hjälp av en platt trästicka. Fyll upp och vattna ordentligt ett par gånger. Det är viktigt att inte packa och trycka till jorden för hårt, efterfyll i stället med jord om det behövs. Jorden ”äts” med tiden upp av växtrötterna.

Vad gäller din andra fråga strävar alla växter efter ljus, så det är helt naturligt att då och då vrida och vända på plantorna för att de ska växa bra. Är rummet mörkt sträcker de sig mer och man måste kanske komplettera med extra belysning. Kanske är det så för dina växter? Försök i så fall byta till ett ljusare fönster. Ibland behövs stöd för vissa växter. Andra mår bra av att klippas ned.

Till sist: Att odla kaktusar är roligt. Så började jag själv min trädgårdsbana! Det finns massor av olika kaktusar, som alla kallas för suckulenter.

De kräver ljus, men kan brännskadas i heta söderfönster. Dagens lite torra inomhusklimat är idealiskt för kaktusodling och kan du sedan sänka temperaturen under vinterhalvåret gynnas blomknopparna. Kaktusar klarar extrema temperaturskillnader med varma torra dagar och kalla kyliga nätter. Undantag är de mer tropiska varianterna av bladkaktusar.
Det är viktigt att kaktusjord inte är för närings- och humusrik utan grusig och mycket vatten- genomsläpplig. Vattna gärna för lite än för mycket och var försiktig med näringsgivorna.