Det låter som ett litet paradis, tycker jag, men 0-gradigt under en längre period är inte så växtvänligt och inte många exotiska träd klarar detta med bra övervintring. Önskvärt är förstås en sval och torr lufttemperatur på 5-10°C under vintern. För hög luftfuktighet är heller inte bra, med tanke på skadedjur och svampangrepp. För att hitta ett lämpligt träd kan du fundera lite över vad som odlas i Medelhavs-området med en liknande klimatsituation som du själv har skapat, gärna på platser på högre höjd med kyligare klimat.

Kanske kan man även tänka sig växer som inte är så exotiska och bättre anpassade för vårt utomhusklimat. Jag tror man får pröva sig fram med till exempel japanska azaleor, fikon som övervintrar sporadiskt i både södra Sverige och Danmark, persikoträd eller hortensia. Och varför inte kontakta Svenska Palmsällskapet? Det finns ett antal palmer som klarar vintrarna utomhus i södra Sverige.

Ett besök på Göteborgs botaniska trädgård kan säkert också ge både tips och inspiration!