Ulf Hansson är ordförande för sektion 43, Djur & Natur, i Kommunal Skåne. Han har enträget arbetat för att uppmärksamma de som han anser vidriga arbetsvillkoren för de östeuropeiska skördearbetarna, som numera kommer i tusental till södra Sverige.

Han berättade i en rapport förra hösten att de östeuropeiska arbetarna ligger och arbetar
tio till femton i rad på magen på speciella skördemaskiner i värme och regn.

— Det är hemskt att se vilken arbetsställning de måste jobba i. Allt blod rinner ner i skallen på dem, säger Ulf. Kroppen utsätts för en extrem belastning.

Nu har han fått stöd av Kenneth Bergkvist, på Arbetsmiljöverket i Växjö som studerat problemet på plats. Han håller med om att förhållandena inte är acceptabla.

— Jag har ställt en rad krav på förbättringar, bland annat stöd för huvudet. Innan säsongen är över ska problemet vara löst, tror han.

Inom ramen för LOs satsning ”ordning och reda” reste Ulf Hansson runt förra sommaren och kartlade villkoren för lantarbetarna i södra Sverige. Det var löner långt under avtalen och bostadsvillkor som påminde om de gamla usla statarbostäderna från 1940-talet. Gamla läckande husvagnar som ibland placerats vid gödselanläggningen.

Ulf Hansson skrev i sin rapport om ”arbetsförhållanden som våra medlemmar inte tror existerar på 2000-talet”.

Lantarbetarna låg i lång rad på magen på en så kallad gurkflygare, en halvmeter över marken, med huvudet utan stöd. De plockade gurkor och andra produkter medan maskinen sakta kördes över fältet. Efter ett arbetspass på 12-14 timmar hade ögonen svullnat igen. Det finns 18 gurkflygare i Sverige: 2 i Skåne, 5 på Öland och 11 i Blekinge.

Enligt Mats Hansson , chef för arbetslivsutvecklingsenheten på Kommunals förbundskontor är ingen av dem märkta enligt den europeiska standardiseringsnormen ”CE”. Det är specialtillverkade maskiner av ett företag i Skåne med det norskägda livsmedelsföretaget Procordias hjälp.

I augusti förra året tog Kommunal kontakt med Arbetsmiljöverket. De gjorde då besök hos en odlare i Bromölla för att se maskinen i arbete. Förutom Kenneth Bergqvist från Arbetsmiljöverkets distrikt Malmö och Växjö deltog ytterligare en arbetsmiljöinspektör och två belastningsergonomer. Den så kallade ”gurkflygaren”, fick svidande kritik.

Kritiken ledde till att Arbetsmiljöverket nu kräver lösning på de brister som finns på gårdarna, men odlarna ska själva få bestämma på vilket sätt de tar itu med problemet.

— Gurkflygaren borde egentligen stoppas och förbjudas, om arbetsgivarna inte genomför alla åtgärder för att plockarna ska kunna jobba i en bekväm arbetsställning. Men en riktig arbetsorganisation med bara ett par timmars arbete i taget, är minst lika viktigt, anser Mats Hansson.

— Det borde gå att ta fram ny teknik med automatisk plockning, men så länge det finns villig arbetskraft på andra sidan havet, så bromsas den tekniska utvecklingen, säger Hansson.