En annan som kunde konsten att göra ingenting var seriefiguren Kronblom, som alltid låg på sofflocket, till hustrun Malins ständiga förargelse.I dag borde både Skalman och Kronblom vara förebilder.

Vi stressar för mycket och sover för lite. Allvarliga sömnproblem blir allt vanligare, skriver Svenska Dagbladet (15 augusti 2005). Mer än var tionde svensk anser att störd eller otillräcklig sömn är ett problem för dem. Sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt, professor vid Karolinska Institutet, pratar om den viktiga konsten att göra ingenting, att varva ner med exempelvis en såpa på tv.

”Ingenting-görande” kräver revolt mot ”skabaragöra-syndromet”, det vill säga allt måste vara färdigt innan du tar paus. Detta är den plikttrognes stora stressfälla. Pauser är just till för att dela av arbete, inte en belöning när allt är fixat! Då är risken stor att det aldrig blir någon paus.

Det är inte farligt att stressa — bara du tar dig tid till återhämtning efteråt. Att dra ner på sömntiden för att ”hinna” alla ”borde och måsten” är direkt ohälsosamt. Stressen förvärras och du riskerar både kroppslig (bland annat viktökning) och själslig ohälsa. Lär av Skalman och ge Kronbloms tupplur en renässans!